Somnul a fost subiectul central al emisiunii „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, de azi-dimineață. Realizatory l-au chemat pe dr. Răzvan Filip, specialist în ORL și somnologie, pentru a oferi mai multă claritate cu privire la originile ideii de „oră de vară” și pentru a dezbate avantajele și dezavantajele acestei treceri asupra sănătății.
Așa cum a punctat de la început medicul, ideea își are originile în Germania anului 1916, când, pentru a conserva energie și pentru a face economie la gaz, lumânări și încălzire, s-a pus în aplicare ora de vară. Pe vremuri, a da ceasul cu o oră înainte prezenta mai multe avantaje decât astăzi. Stilul nostru de viață s-a schimbat din multe puncte de vedere.
Invitatul a susținut că schimbarea orei ne afectează cel mai mult în primele zile. Un studiu efectuat în Suedia și SUA a arătat că numărul internărilor și riscul de accident cardio-vascular cresc cu 6% în prima săptămână de după trecerea la ora de vară. În plus, medicul a spus că anumite afecțiuni mintale, precum depresia, pot fi accentuate de trecere.
Printre avantajele enumerate de doctor se numără faptul că trecerea la ora de vară e un stresor de scurtă durată, care îmbunătățește activitatea sistemului imunitar. „E ca un duș rece dimineața”, a spus Răzvan Filip.