Morning Glory

Trecerea la ora de vară, explicată de dr. Răzvan Filip, ORL și somnolog

Cum ne afectează trecerea la ora de vară? Care sunt avantajele și dezavantajele acestei schimbări? Ne explică medicul Răzvan Filip, specialist în ORL și somnologie, care a venit azi-dimineață la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”

Somnul a fost subiectul central al emisiunii „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, de azi-dimineață. Realizatory l-au chemat pe dr. Răzvan Filip, specialist în ORL și somnologie, pentru a oferi mai multă claritate cu privire la originile ideii de „oră de vară” și pentru a dezbate avantajele și dezavantajele acestei treceri asupra sănătății. 

Așa cum a punctat de la început medicul, ideea își are originile în Germania anului 1916, când, pentru a conserva energie și pentru a face economie la gaz, lumânări și încălzire, s-a pus în aplicare ora de vară. Pe vremuri, a da ceasul cu o oră înainte prezenta mai multe avantaje decât astăzi. Stilul nostru de viață s-a schimbat din multe puncte de vedere. 


Invitatul a susținut că schimbarea orei ne afectează cel mai mult în primele zile. Un studiu efectuat în Suedia și SUA a arătat că numărul internărilor și riscul de accident cardio-vascular cresc cu 6% în prima săptămână de după trecerea la ora de vară. În plus, medicul a spus că anumite afecțiuni mintale, precum depresia, pot fi accentuate de trecere. 

Printre avantajele enumerate de doctor se numără faptul că trecerea la ora de vară e un stresor de scurtă durată, care îmbunătățește activitatea sistemului imunitar. „E ca un duș rece dimineața”, a spus Răzvan Filip. 

Morning Glory - 2.04.2024 - Razvan Filip

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:14:19

Morning Glory - 30.04.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:24:45

Morning Glory - 29.04.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:26:07

Morning Glory - 26.04.2024 - LAURENȚIU COMAN + ADRIAN NICOLAE & DAN FRÎNCULESCU

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:19:42