Rock News

Cea mai plictisitoare decadă din muzică, potrivit informaticienilor

În 2015, informaticienii au examinat evoluția muzicii și au observat că, în ultimii 50 de ani, muzica mainstream și-a menținut în general diversitatea stilistică, cu excepția anilor 1980.

Pe baza cercetărilor lor, care au implicat analiza a aproape 17 000 de piese, ei au tras concluzia că mijlocul până la sfârșitul anilor 1980 a marcat cea mai omogenă perioadă în muzică din ultimii 50 de ani, lipsa de diversitate a făcând-o cea mai monotonă, în comparație cu toate celelalte decenii muzicale. Deși concluzia informaticienilor nu poate fi contestată, anii '80 sunt, de asemenea, considerați una dintre cele mai emblematice epoci din toată istoria muzicii.

Nu numai că tehnologia a avansat foarte mult timp de nouă ani, dar anii '80 - sfârșitul anilor '80 - au dat naștere unora dintre cele mai durabile hituri din toate timpurile. În timp ce la începutul anilor '80 am asistat la renașterea electronicului și ascensiunea synth-pop-ului, mijlocul și sfârșitul anilor '80 au fost martorii rock-ului mainstream, hair-metal-ului, înfloririi heavy-metal-ului, cu debutul Guns N' Roses, hiturile Def Leppard, ascensiunea Metallica sau ajungerea la statut de staruri internaționale ale celor de la Bon Jovi.

Deși o explorare mai aprofundată a muzicii anilor 1980 ar putea dezvălui un spectru mai larg de sunete decât sugerează analiza computerizată, cercetarea a descoperit modele interesante în 1964, 1983 și 1991. Acești ani au fost martorii unor schimbări semnificative în peisajul muzicii populare, marcate de schimbări rapide în stilurile muzicale. Setul de date a reflectat schimbările în ceea ce era la modă de la un deceniu la altul.

De exemplu, invazia britanică a revoluționat muzica pop în 1964, iar 1983 a adus la iveală era noilor tehnologii și sintetizatoarele, iar până în 1991, rap-ul și hip-hop-ul au început să-și afirme dominația. Ultima schimbare a fost substanțială, parțial pentru că genurile rap și hip-hop prezintă de obicei armonii simple.

Deși percepția comună este că muzica pop tinde să sune asemănător, datele spun o poveste diferită - muzica contemporană este la fel de diversă ca întotdeauna. În plus, în ciuda descoperirilor științifice care sugerează contrariul, anii 80 persistă ca unul dintre cele mai iubite decenii muzicale din istorie.

Foto: Getty Images/ Guliver.