Interviurile Rock FM EXCLUSIV Online

„Monica Lovinescu, vocea care ni s-a dat”: interviu despre una din cele mai vizionate expoziții ale iernii

Timp de o lună și jumătate, expoziția din interiorul celui mai vizitat amplasament de sărbători, Casa Mița Biciclista, s-a bucurat de un succes atât de mare, încât organizatorii au decis să prelungească perioada de vizitare până în luna februarie. Despre fenomenul care a atras în luna sărbătorilor de iarnă peste 15.000 de vizitatori, am vorbit cu Edmond Niculușcă, co-fondator al locației extravagante.

Deschisă în luna noiembrie a anului trecut, „Monica Lovinescu: vocea care ni s-a dat” s-a bucurat de un succes notabil în rândul publicului. Cu siguranță am putea să numim expoziția unul dintre hiturile bucurește ale sezonului de iarnă. Peste 15.000 de oameni au vrut să vadă casa celebrei noncomformiste Mița, să facă poze cu decorațiile de Crăciun care au împânzit internetul, dar și să afle cine a fost primul influencer adevărat al României.  

Inițial programată să fie închisă la finalul lunii decembrie, Expoziția Manifest prin care se marchează 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu va rămâne deschisă pentru public până în data de 4 februarie. Biletele sunt încă disponibile, atât pentru vizionare în regim propriu, dar și pentru vizitele ghidate. 


De unde a venit numele expoziției: „Vocea care ni s-a dat”?

Monica Lovinescu, prin activitatea pe care a avut-o la Europa Liberă, a dat voce gândurilor oamenilor care nu puteau vorbi, așa cum spune Gabriel Liiceanu, cel care a cunoscut-o atât de bine și care a cultivat memoria ei în toți acești ani. Monica Lovinescu articula prin cuvinte ceea ce părinții și bunicii noștri gândeau, dar nu puteau rosti, pentru că în România lui Ceaușescu nu se putea vorbi. Monica Lovinescu vorbește, poate, nu în numele a 20 de milioane, dar cu siguranță în numele a 10 milioane de oameni. La vremea aia, ea opune rezistență regimului comunist al lui Ceaușescu, publică autori interziși, salvează oameni din închisoare, vorbește tot ceea ce presa de atunci nu vorbea. Titlul expoziției pleacă de la întrebarea cu care am pornit, de fapt, acest demers. Trăim într-o epocă în care toată lumea vorbește liber și poate e chiar un mic-influencer. Toată lumea are o comunitate. Și întrebarea de la care am pornit noi e: ce face o voce să fie cu adevărat o voce?


Ce înseamnă pentru tine, personal, această figură emblematică?

Despre Monica Lovinescu am auzit vorbindu-se în casă, am auzit vorbindu-se când eram mic, în anii ’90. Părinții, bunicii și străbunica mea au ascultat Europa Liberă, deci e o legătură intimă, aș zice. N-am făcut niciodată legătura între poveștile lor și ceea ce fac acum. Am redescoperit-o, aș zice, de curând, citind scrisorile dintre ea și mama sa. Scrisorile astea sunt fascinante pentru că ele descriu climatul social al României dintre 1947 și 1957, deci despre o țară care se schimbă peste noapte, despre oameni care dispar subit, despre alții care reușesc să fugă. Așa am redescoperit-o pe Monica Lovinescu. 


Ce trebuie să știe influencerii de azi despre primul mare influencer femeie al României?

Cred că ar trebui să înțeleagă cât de mare și importantă e responsabilitatea cuvântului. Monica Lovinescu, atunci când vorbea, nu vorbea nimic întâmplător. Totul era foarte bine ales, documentat, organizat și înțelegea puterea pe care o are cuvântul. Prin cuvintele pe care ea le rostea la Europa Liberă a dat în primul rând speranță milioanelor de oameni care așteptau căderea regimului comunist, lucru care s-a întâmplat abia 50 de ani mai târziu. Prin cuvânt, Monica Lovinescu a salvat oameni din închisoare. De exemplu, chiar îl aveam și în expoziție, pe Paul Goma. Cred că asta avem mulți dintre noi de înțeles de la Monica Lovinescu. Ce înseamnă să ai o comunitate care te ascultă, cât ești de responsabil în fața ei, ce înseamnă să ai o voce și ce putere are cuvântul pe care îl rostești pentru a mișca lucruri, pentru a inspira oameni. 


Care sunt principalele puncte de atracție ale expoziției?

Ea trece cronologic prin viața Monicăi Lovinescu, de la naștere, 1923, până la moartea sa din 2008. Pe de altă parte, ce e iarăși foarte important în această expoziție e istoria care curge și care surprinde niște momente extrem de importante. Timpul istoric însoțește viețile tuturor, doar că în anumite momente, istoria se intersectează cu destinele unor oameni și de multe ori mutilează vieți și schimbă traiectorii. Dacă marea istorie nu ar fi intersectat așa tare cu Monica Lovinescu, poate că ar fi rămas un om de teatru, nu ar mai fi avut destinul acestei voci care schimbă aproape o țară întreagă. Mai avem și foarte multe puncte de ascultare a unor voci extrem de importante pentru societatea noastră, cu Angela Marinescu, Octavian Paler, Gabriel Liiceanu, Mircea Eliade, precum și scrisori sau documente foarte emoționante. În plus, există două reconstituiri excepționale: camera mamei sale, din 1947, din București, de pe bulevardul Kogălniceanu, și o bucătărie din 1989, unde, la un televizor, Ceaușescu vorbește la ultimul congres, iar Monica Lovinesu vorbește simultan, la radio, despre absurditatea acelui congres, în contextul căderii regimurilor totalitare. E așadar o expoziție unde nu te poți plictisi. Poți asculta chiar și muzica pe care ei o ascultau la pick-up, pe disc, în ultima cameră a expoziției. 


Ați dedicat expoziția părinților și bunicilor – ce public v-ați dorit să o viziteze aici, într-unul dintre cele mai cool locuri din Bucureștiul?

Ne-am dorit să vină în expoziție în primul rând cei care nu au cunoscut-o pe Monica Lovinescu. Asta a fost cea mai mare dorință. Pentru că despre ea nu se învață la școală și cred că asta e ceva important, să învățăm despre oameni ca Monica Lovinescu. 


Mița Biciclista era și ea influencer? Voi, la ARCEN, aveți o sumedenie de povești despre acest personaj pitoresc!

Cu siguranță era și are o istorie complicată acestă doamnă, pe care o vom lămuri la un moment dat, pentru că lucrurile nu sunt chiar atât de can-can, așa cum par din cum sunt relatate pe internet. 



Program expoziție:

Luni – Vineri: 18:00 – 22:00

Sâmbătă – Duminică: 12:00 – 22:00.

Biletele pot fi achiziționate accesând https://lamitabiciclista.iabilet.ro/