Morning Glory

Educația lipicioșilor

Gloryoșii au luat legătura cu profesorul Mircea Miclea azi-dimineață pentru a discuta despre rezultatele celui mai recent studiu PISA, care arată că România se află pe penultimul loc la educație în Europa. Mai apoi, Valeriu Nicolae a venit în studioul Rock FM și a vorbit despre ce se mai întâmplă la Asociația Casa Bună

Ultimul studiu PISA arată că aproape jumătate dintre elevii din România sunt analfabeți funcțional. Ministerul Educației susține că vestea nu e așa proastă, de fapt, și că cifrele arată o stagnare a declinului educației din 2018 până acum. Profesorul Mircea Miclea susține că, în realitate, declarațiile de la Minister sunt lipsite de luciditate.

„Mai mult de 51% dintre profesorii din sistemul de învățământ au peste 50 de ani. În jur de 7,8% au sub 30 de ani. Problema nu e că nu vom mai avea cadre didactice bine pregătite în curând, ci aceea că nu vom mai avea cadre didactice”, a susținut profesorul în această dimineață.


Invitatul a spus că profesorii sunt încă formați după o metodologie foarte învechită, care nu întrunește cerințele unui sistem modern de învățământ. „O schimbare substanțială durează undeva între cinci și zece ani”, a declarat acesta, făcând referire la anul electoral care vine. Mircea Miclea susține că cei de la putere caută modalități rapide de a se afirma politic și că un plan pentru educație e un angajament de lungă durată. 

Răzvan Exarhu l-a întrebat pe profesor, pornind de la un articol din „The Economist”, conform căruia Europa, în general, e într-un declin la capitolul educație, care ar putea fi cauzele. Invitatul a spus că situația depinde de mai mulți factori. Unul dintre ele ar fi pandemia, perioadă în care mulți elevi nu au putut ține pasul cu școala, iar rezultatele se văd acum. Al doilea motiv e lipsa de disciplină, spune profesorul. Acesta a susținut că sistemul școlar nu se mai concentrează doar pe materiile de bază. Acum sunt foarte multe activități adiacente materiei, precum „săptămâna verde, săptămâna galbenă”, care nu ajută în mod real elevii. Mircea Miclea a dat exemplul școlilor asiatice, unde disciplina e prioritară. 

Valeriu Nicolae – noutăți de la Casa Bună

Valeriu Nicolae a venit, azi-dimineață, în studioul Rock FM, pentru a vorbi despre ce se mai întâmplă la Asociația Casa Bună. În prezent, sunt în jur de 512 copii cu care asociația lucrează în mod constant. În rest, asociația a ajuns în contact cu peste o mie de copii. În plus, activează în jur de 600 de voluntari, pregătiți să ajute copiii.

Cea mai nouă descoperire a lui Valeriu Nicolae o reprezintă beneficiile jocului de ping pong. „Sportul acesta reconstruiește capacitatea de atenție. Nicu nu ar fi stat locului nici două minute, nu stătea liniștit nici trei-patru minute să își facă temele. Acum face ping pong două ore și se concentrează”, a spus invitatul. În acest moment, din cauza lipsei de antrenori, voluntarii învață cum să antreneze copiii la ping pong. E o activitate surprinzător de plăcută pentru toată lumea. 

La anul, vor construi Grădinița Bună, un proiect dedicat copiilor defavorizați din zona Ferentari. Valeriu Nicolae a susținut, încă de la începutul campaniilor de strângere de fonduri, că grădinița face diferența atunci când cei mici intră la școală. Învățământul pre-școlar îi ajută pe cei mici să pornească la drum deja echipați pentru sistemul educațional și, astfel, țin pasul mai ușor și învață cu mai mult avânt. 

La final, Valeriu Nicolae a încurajat firmele să redirecționeze 20% din profit unor organizații care fac treabă bună. 


Morning Glory - 18.12.2023 - Valeriu Nicolae

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:21:55

Morning Glory - 29.04.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:26:07

Morning Glory - 26.04.2024 - LAURENȚIU COMAN + ADRIAN NICOLAE & DAN FRÎNCULESCU

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:19:42

Morning Glory - 25.04.2024 - Paul Ipate

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:22:07