Rock Evergreen

La pas prin Liverpool

Liverpool, oreșul unde The Beatles au făcut istorie

În 1960, după ce Stu Sutcliffe a fost dat afară din subsolul în care dormea, aflat pe Percy Street, din cauză că vopsise întreaga mobilă în alb, el și John Lennon au locuit, pentru o scurtă perioadă de timp, într-un apartament aflat pe strada Gambier Terrace. Acolo, cei doi au plănuit să scrie o carte care urma să ofere orașului Liverpool aceeași identitate culturală pe care Kerouac și poeții Beat au oferit-o Statelor Unite. Chiar dacă volumul nu a apărut niciodată, orașul a rămas, pe harta lumii, locul unde The Beatles au făcut istorie, fiecare zonă din existența lor fiind foarte importantă pentru fani.

În adolescență, Paul McCartney mergea pe strada Penny Lane (aflată în suburbia Mossley Hill, unde a și copilărit) pentru a lua autobuzul spre casa lui John Lennon. În 1967, The Beatles au făcut strada faimoasă prin piesa cu același nume, în care au prezentat cum arăta drumul pe care se plimbau atât de mult înainte de a deveni faimoși:

„Penny Lane is in my ears and in my eyes / There beneath the blue suburban skies”. 

Astăzi, strada este frecventată de foarte mulți tineri, având, pe lângă faimosul Penny Lane Barber Shop, care apare și în melodie, o mulțime de cafenele și pub-uri.

Tot în 1967, trupa a mai lansat o piesă prin care un alt loc a devenit un landmark Beatles: „Strawberry Fields Forever”, inspirată de căminul pentru copii cu același nume, din Mendips, condus cândva de Salvation Army, unde John Lennon se juca atunci când era mic. Strawberry Fields și-a deschis porțile fanilor în 2019, fiind transformat într-o expoziție interactivă, unde, în 2020, a fost donat pianul folosit de Lennon atunci când a compus „Imagine”:

„Cause I'm going to strawberry fields / Nothing is real”. 

Tot în Mendips, Biserica St. Peter's este locul unde Paul și John s-au cunoscut, în cimitirul de lângă aflându-se și mormântul lui Eleanor Rigby.

Unul dintre cele mai importante locuri legate de istoria trupei rămâne, totuși, The Cavern, clubul de pe Mathew Street, unde cei 4 obișnuiau să țină concerte atât cu primele lor formații, cât și la începuturile Beatles. Tot acolo, în 1961 s-a petrecut un eveniment-cheie în evoluția grupului: întâlnirea cu impresarul Brian Epstein.

Locurile care îi leagă de oraș nu se termină aici. Ne putem gândi la Stanley Street, unde era magazinul de muzică Frank Hessy, de unde și-au cumpărat primele instrumente, la hotelul tematic Hard Days Night, la casele în care cei patru au copilărit, unde au repetat și compus ani la rând (putând fi vizitate și astăzi) sau la Liverpool Beatles Museum, care rămâne, precum întregul oraș, o amintire vie a trupei care a schimbat istoria.


Text de Claudia ALDEA