Rock News

Teo Peter: <<„Antitristul” s-a născut după o perioada destul de lungă în care eu m-am luptat cu o depresie destul de severă>>

Altar este deja legendă în lumea muzicii de la noi. Cu peste 30 de ani de activitate, trupa a trecut peste tumultoșii ani 90, a scos primul album de rock dur din România, a concertat în afară pentru ca apoi să ia o pauză. Toată perioada, plus întoarcerea în forță, este rememorată într-o discuție pe care am avut-o cu Teo Peter, înaintea show-ului live pe care formația îl va avea la KIMARO, în seara de 13 august, alături de Dinfier, Trooper, Anton și Celelalte Cuvinte.

Cântați de 30 de ani, ați început în anii 90. Cum era atunci când ați început pe scena muzicală de la noi și ce s-a schimbat în bine între timp?

Teo Peter: Începuturile Altar s-au suprapus peste o perioada caracterizată din punct de vedere social de dorința de construcție a unei noi identități naționale, bazată pe libertatea de manifestare și expresie, practic învățănd cu toții să fim și să trăim liberi. Din această perspectiva, într-un fel sau altul, generația noastră și nu numai, ne-au perceput că pe niște vectori ai libertății de expresie și luptători anti-sistem, acesta fiind factorul, pe lângă alternativa sonoră agresivă pe care am propus-o publicului, total diferită de ceea cu ce ascultătorii erau obișnuiți, ce a propulsat rapid formatia în preferințele publicului larg. Din perspectiva mesajului, Altar a rămas și după peste 30 de ani o promotoare a muzicii de atitudine, a luptei împotriva sistemului, se pare că încă este nevoie să învățăm să fim liberi și să luptăm pentru libertatea noastră. Ceea ce s-a îmbunătățit între timp este componenta tehnică și calitativă, scenă, sunet, lumini, posibilitatea de a pune în scenă show-uri audio-vizuale de nivel internațional, așa cum ne doream atunci când am pornit la drum.

Foto: Altar, 1991.



Până la urmă, cât din ceea ce v-ați propus atunci, la început, ați realizat, ca trupă?

Teo Peter: Dacă e să facem o analiză, mult mai mult decât ceea ce aveam în gând sau decât plănuiam inițial. Am pornit la drum cu ideea „hai să facem o trupa că afară" și eventual, să scoatem cumva, cândva un album. Lucrurile s-au precipitat însă, foarte repede a venit feedback-ul extrem de pozitiv din partea publicului, presa a început să ne catalogheze că fiind un fenomen în muzica românească, a venit și primul album, care mărturisesc că eu aveam mari rețineri că se va concretiza vreodată țînând cont de contextul industriei de la acel moment. Totul a explodat însă peste noapte și ne-am trezit în prima linie a rock-ului românesc, împărțind scena cu trupele pe care le iubeam și visam să le fim asemeni cândva, Holograf, Compact, Iris, sau cu giganți din alte zone muzicale cum ar fi Nicu Alifantis, Andrieș, Ciocu Vintilă și mulți alții.

Foto: Altar 1995


Practic, am realizat tot ce își poate imagina sau dori o trupa. Am scos primul album de rock dur din România, rămas în istorie ca fiind cel mai bun și mai vândut album de gen din România de după Revoluție, am fost nominalizați și desemnați că fiind cea mai bună formație rock ani la rând, '92, '93, '94, culminând cu anul 1995 când, pe lângă trupa anului, al doilea nostru produs discografic, „Respect”, a fost desemnat albumul rock al anului în România. Apoi, am ajuns să cântăm pe toate scenele mari, la toate festivalele de amploare, chiar și în afara țării, alături de trupe mari românești și internaționale, am avut și o nominalizare la premiile MTV în 2006, ne-am reinventat și am luat-o de la zero de câteva ori și iată că în anul de grație 2023, după 32 de ani încă suntem aici și nu oricum, ci probabil în cea mai bună formă și formulă din istoria formației.

Foto: Altar, 1992



Ați avut la un moment dat o pauză, după care ați revenit. Ce v-a motivat să continuați și ce vă mână acum în luptă?

Teo Peter: Consider că faptul de a fi pe o scenă, de a te putea adresa publicului, este un har dat de Dumnezeu, un privilegiu dar totodată și o responsabilizare. Cred că trebuie să fim recunoscători și să întoarcem binecuvântarea primită sub forma unui mesaj pozitiv și responsabil către public, iar faptul că de-a lungul anilor generații întregi de rockeri au rezonat cu ceea ce noi transmitem pe scenă sau în piesele noastre ne-a motivat mereu  să mergem mai departe și ne-a întărit convingerea că acesta ne este destinul.

Foto: Altar, 2006.



Să ne oprim un pic la „Antitristul”, melodia pe care o cântați live cu mare succes acum. Iese nebunie pe ea. Am văzut că este lansată în perioada pandemiei. E inspirată de ea? Spune-ne mai multe despre cum s-a născut.

Teo Peter:  „Antitristul” s-a născut cu vreo doi ani înainte de lansarea ei, deci înainte de pandemie, după o perioada destul de lungă  în care eu m-am luptat cu o depresie destul de severă. Bine, și depresia a avut rolul ei bun, dacă putem spune asta. De exemplu, piesa „Să vină un înger”, care este prezența în top 5  piese aflate în  preferințele ascultătorilor de Altar pe platforme, a fost inspirată de acea perioada din viață mea.

„Antitristul” reprezintă pentru mine ieșirea dintr-o cumpăna a vieții, este o expresie a  veseliei, o conștientizare că viață e frumoasă trăită alături de prieteni. Nu în ultimul rând, versurile piesei sunt despre noi, despre clipele petrecute în turnee, dar și în viață de zi cu zi, dar totodată cred că fiecare ascultător se poate regăsi într-un fel sau altul în mesajul acestui cântec, bucuria de a trăi, de a cânta, de a fi împreună cu cei dragi. Iar din punct de vedere muzical, mi-am dorit întotdeauna să fac un șlagăr " de stadion" - de fapt ce muzician nu-și dorește asta - și se pare că am reușit. „Antitristul” face furori la fiecare concert, iar feedback-ul publicului este extraordinar. 

Unde vă vedem live în următoarea perioadă?

Teo Peter: Anul acesta am avut o lista impresionantă de concerte, care încă este lungă. În luna august ne puteți vedea așa:

1 august - Rock 100% Românesc Fest - Costinești 

11 august- Rock'n Road Fest- Maramureș [headliner]

12 august- Gugulan Fest- Caransebeș [coheadliner]

13 august - Kimaro Fest - Venus

17 august - Festivalul Medieval Ștefan cel Mare - Cetatea Sucevei [headliner]

19 august- Mariș Fest- Tg. Mureș [headliner]

26 august -Rock' n Vama Fest- Vama Veche [coheadliner]

27 august - WTF Rock Festival - Bistrița

Va așteptăm alături de noi!

Ce ne pregătiți pentru seara rock de la Kimaro?

Teo Peter: La Kimaro voiam să ajungem încă de acum doi ani, dar nu s-au legat lucrurile. Anul asta, în sfârșit vom fi acolo, ne-am dorit foarte mult că acest lucru să se întâmple. Toți cei care vor să vadă ce înseamnă Altar în 2023, nu pot să găsească un moment mai potrivit. Vom pune în scenă show-ul audio-vizual „Rapsodia Românească", pe care noi îl considerăm ca fiind de calibru internațional, o adevărată  explozie de energie, muzică bună, sunet și lumini. Nu vor lipsi momentele speciale, unul dintre ele fiind interpretarea piesei „Vreau să fiu Președinte” alături de prietenul nostru și președintele rock-ului românesc, Cristi Hrubaru.

Ovidiu Anton, la Chestionarul Kimaro, v-a nominalizat că trupa cu care i-ar plăcea să colaboreze. Ce zici, iese ceva pe 13 august?

Teo Peter: Păi ar fi frumos, dar  probabil Ovidiu făcea referire la o viitoare piesă nouă realizată împreună.  Dar ar fi un pas înainte să cânte înainte o piesă live cu noi, de ce nu, chiar la Kimaro. Insă asta ar presupune s-o învețe, deci ar trebui să vorbim și cu el!😂  Ne vedem la Kimaro, veniți alături de noi!

Foto arhiva Teo Peter, cu mulțumiri.