Rock News

Față în față cu două legende la Festivalul de Teatru de la Sibiu

O mare de oameni s-a înghesuit miercuri, 28 iunie, în sala cochetă de conferințe a Filarmonicii din Sibiu pentru întâlnirea cu două dintre cele mai valoroase, respectate și iubite personalități ale culturii românești, Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc

Sala de conferințe a Filarmonicii din Sibiu a fost neîncăpătoare pentru oamenii care au venit într-un suflet în dimineața de miercuri, 28 iunie, pentru a asista la discuția de o oră pe care teatrologul Octavian Saiu a avut-o cu Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc. Cele două personalități ale filmului și teatrului românesc se află la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu unde au jucat fiecare câte un spectacol al Teatrului Bulandra. La fiecare dintre reprezentații, zeci de oameni și-au încercat norocul de a prinde un loc liber la evenimentele sold out încă de la punerea biletelor în vânzare. 

Întreaga interacțiune dintre spectatorii veniți la conferință și cele două personalități culturale a fost marcată de smerenie, respect și modestie. Pe de-o parte, din partea publicului, peste care s-a așternut într-o fracțiune de secundă o liniște profundă imediat ce Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț au pășit în sală și care nu a scos un sunet pe întreaga durată a evenimentului. De cealaltă parte, cei doi au încasat aplauzele furtunoase și ovațiile cu aceeași modestie cu care ne-au obișnuit. Ca aproape de fiecare dată, Victor Rebengiuc i-a rugat chiar pe oameni să se oprească din a-i măguli. Pentru cei doi, cariera lor și tot ce au oferit culturii naționale a fost doar povestea unor oameni dedicați, care și-au făcut meseria. Cei doi sunt foarte joviali, glumeți, plini de energie, se tachinează între ei și sunt auto-ironici. 

Anul acesta, cea mai frumoasă imagine din cadrul festivalului, care a făcut înconjurul Internetului și s-a viralizat instant e cea în care cei doi stau în sala de teatru, ca spectatori, cu o bucurie și o modestie impresionabile. Auzind în conferință că fotografia a devenit așa cunoscută și apreciată, Victor Rebengiuc a replicat simplu și modest: „Eu n-am văzut-o”, spre amuzamentul celor din sală. 


În sine, pe lângă onoarea de a sta în fața lor, întâlnirea cu Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc înseamnă o lecție de viața despre modestie, pasiune, rezistență, optimism, profesionalism și respect. 

Cele două personalități s-au întâlnitcu spectatorii pentru a povesti despre o altă legendă pe care cultura românească a fost norocoasă să o aibă, regizorul Liviu Ciulei. Aceștia și-au adus aminte diferite întâmplări și etape dintr-un șir lung de filme și spectacole la care au lucrat alături de acesta. Poate cea mai cunoscute dintre colaborările celor doi cu marele regizor rămâne filmul „Pădurea spânzuraților”. Victor Rebengiuc își amintește azi cu amuzament faptul că nu el a fost distribuit inițial pentru filmul care ecranizează romanul lui Rebreanu. Șerban Cantacuzino, la vremea respectivă un proaspăt absolvent al Institutului de Teatru, mai tânăr decât Rebengiuc, fusese ales de Ciulei și începuse deja să filmeze. Marele actor a mărturisit chiar că-l considera mai potrivit pentru rol decât se simțea el. Ce-i lipsea, însă, lui Cantacuzino, era experiența și forța de a susține un astfel de rol, ceea ce a dus la înlocuirea sa cu Victor Rebengiuc. Un lucru impresionant pe care l-a adăugat actorul acestei povestiri e faptul că nu dorit să accepte rolul până nu a primit binecuvântarea colegului său mai tânăr, motivând: „Niciodată în cariera mea n-am intrat peste altcineva și nu o voi face”.  

Mariana Mihuț își aduce aminte cu drag de marele om de teatru și film, mărturisind că era genul de îndrumător care te făcea, ca actor, să ai încredere în tine și să simți că poți construi ceva durabil. „El a fost o binecuvântare nu doar pentru Teatrul Bulandra, a fost o binecuvântare pentru întreaga mișcare teatrală din România. A fost un foarte mare om de cultură”, a spus îndrăgita actriță în întâlnirea cu publicul sibian. 


Victor Rebengiuc a căzut în timpul reprezentației de la Sibiu

Cerându-și scuze că face cunoscut acest detaliu, Octavian Saiu, moderatorul discuției a ținut să sublinieze forța și profesionalismul de care actorul a dat dovadă chiar zilele trecute, în timpul spectacolului din festivalul de teatru. La o schimbare de decor din spectacolul „Tatăl”, Victor Rebengiuc nu a văzut din cauza întunericului că scena rotativă se pornise deja și a fost aruncat pe spate când a încercat să pășească pe ea. Deși corpul actorului a devenit fragil din cauza vârstei foarte înaintate, acesta s-a ridicat imediat de pe podea și a continuat spectacolul fără să își dea seama cineva că s-a întâmplat ceva.  

În stilul său, după ce a ascultat lauda adusă de Saiu pentru această dovadă imensă de profesionalism și rezistență, Victor Rebengiuc a replicat ironic, râzând: „Vorbești de parcă nu voiai să mă mai ridic. Sunt accidente. Am căzut, m-am ridicat și-am continuat. Se întâmplă


Mariana Mihuț, despre Victor Rebengiuc: „Nu avea nici măcar ce mânca

Acum, la mai bine 90 de ani, Victor Rebengiuc povestește amuzat oamenilor cum a fost repartizat la Craiova când avea puțin peste 20 de ani și era doar un actor debutant. La acea vreme, legea nu permitea tinerilor să se angajeze în teatrele bucureștene dacă nu făceau minimum un an de stagiu în provincie. Actorul mărturisește că „am detestat orice la acea experiență. Pe vremea aia, în Craiova nu era nimic. Era un oraș sărac, nedezvoltat, trist, unde nu găseai nimic în magazine”. Nu a atins un trai mai bun decât în momentul în care a fost angajat la Teatrul Bulandra din București, unde joacă și azi. Abia după ce a ajuns în Capitală și a început să plece în turnee, a descoperit că în alte orașe nu exista aceeași situație ca în Craiova și că doar avusese el ghinion să nimerească acolo. 

Imediat ce a ajuns la teatrul din Capitală, actorul a aflat că fusese deja distribuit în două spectacole. Unul dintre ele se numea „Omul care aduce ploaia”, una dintre primele piese de teatru  americane care s-au montat vreodată în România. Era montată de un regizor debutant, Liviu Ciulei. De atunci, Ciulei l-a luat în fiecare spectacol pe care l-a făcut. „El a montat mult, eu am jucat mult”, povestit maestrul. 


Recent, Rock FM a avut onoarea de a-l avea pe maestrul Victor Rebengiuc în studioul nostru, alături de Horia Ghibuțiu la „Rock Around The Talk”. Ediția emisiunii va rămâne una de colecție, pe care vă invităm să o vizionați mai jos.