Medicul Ionuț Șendroiu, navetist la tropice

Ionuț Șendroiu, medic pe vas de foraj, a venit ieri la „Morning Glory” să povestească aventuri de la tropice, din Africa de Sud și din Egipt

Share

Viața pe mare, în preajma continentului african, e plină de aventuri. De aceea, medicul Ionuț Șendroiu a scris „Navetist la tropice” o carte de istorisiri din călătoriile lui pe mare și pe uscat, în Egipt, Africa de Sud, Ghana, Nigeria, Angola și Indonezia. Cartea, publicată de editura Humanitas, cuprinzând articole pe care medicul le-a publicat de-a lungul anilor în revistele „Plai Cu Boi” și „Daily Cotcodac”, acum inactive. 

Acum face naveta în Egipt, unde lucrează pe un vas de foraj ca medic de urgențe și medic generalist. Acesta a descris ambarcațiunea ca fiind o navă mare, obișnuită, cu două sonde și o macara. Echipajul de 200 de persoane lucrează zi și noapte. Vai mai lucra acolo încă vreo două sau trei luni. 

Cartea cuprinde evenimente începând cu anul 2006, iar poveștile medicului descriu o lume ciudată și fascinantă, mai greu accesibilă. Acesta a descris în emisiune felul în care generalii, decorați cu tot felul de medalii și insigne, își urlă discursurile impunătoare unei mulțimi de soldați. 

Încă un episod notabil povestit de către Ionuț Șendroiu la „Morning Glory” a fost meciul de fotbal Cairo – Port Said, în care microbismul și politica au izbucnit un scandal monstru. Medicul a mărturisit că începuse să se simtă incomod, când făcea conversație. 

„Acum nici despre fotbal nu mai puteam vorbi cu lumea. Despre ce mai poți discuta? Despre vreme nu ai ce spune! Acolo nu plouă!” – Ionuț Șendroiu

În țările africane, a spus invitatul, fotbalul e o cultură. Acolo bărbații se duc la pescuit în tricoul echipei preferate și chiar își vopsesc bărcile în culorile clubului pe care îl susțin.  Medicul a mai povestit și episoade cu totul șocante, precum cel cu urangutanul Pony.

Și totuși, la ce visează cu dor un român plecat în lume? La telemeaua cu roșii, într-o zi toridă de vară, așa cum e și normal!

Pentru mai multe povești exotice, ascultați emisiunea „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” de ieri dimineață, sub formă de podcast, la noi pe site!

MG - invitați Ionuț Șendroiu și Ioana Panazan

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:56:48
Podcast

Morning Glory - 29.11.2023

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:25:41
Podcast

Morning Glory - 28.11.2023 - ȘTEFAN NANU & DR. GABRIEL GORUN

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:28:20
Podcast

Morning Glory - 27.11.2023

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:09:30
Podcast
Share