Invitat să discute problemele din educație, reputatul profesor Mircea Miclea a lansat un avertisment sever azi-dimineață, în emisiunea „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”: „Aș vrea să vă dau două cifre, să fie mai ușor de înțeles. Dacă ne uităm la câți profesori avem în învățământul primar – învățători, cum se numeau ei mai demult – peste 50% dintre ei sunt peste 50 de ani. Asta înseamnă că, peste 10-15 ani, nu că vom avea învățători slabi, noi nu vom mai avea învățători! Deloc! Zero! Pentru că nimeni nu mai intră în sistem. Vă dau a doua cifră. Pentru învățământul preuniversitar în general, deci de la clasa I-a până la clasa a XII-a, m-am uitat pe datele Institutului Național de Statistică. Știți câți oameni din învățământul preuniversitar sunt tineri, adică până în 30 de ani? Sub 10%! Nu mai intră nimeni în sistem. Riscul major, care e aproape e certitudine, este că în mai puțin de 10 ani, noi nu vom mai avea profesori, în principal, învățători. Va trebui să mergi în altă țară, dacă vrei să-ți dai copilul la școală. Situația va fi dramatică, vă dați seama ce înseamnă o țară care nu mai are învățători? În 15 ani, toți ies la pensie!”, a spus profesorul Miclea. „Să mai stea!”, a completat Răzvan Exarhu, în timp ce Mircea Miclea s-a întrebat ironic „de dragul președintelui, nu-i așa?”.
„Greva actuală trebuie văzută ca un mesaj social, de conștientizare a unei situații care nu este referitoare doar la un grup profesional, care, sigur, cere salarii mai mari, ci o conștientizare a unei acute probleme sociale. Această problemă se poate rezolva nu doar mărind salariile profesorilor, ci alocând o parte substanțială din PIB pentru educație pe termen lung. Am semnalat acest lucru de foarte multă vreme. Problema era cunoscută de cei de la putere de mulți ani. Eu, în 2005, mi-am demisia pentru că am primit 3,73 % din PIB pentru educație, nu 2,1 %, cât s-a primit anul acesta, și toată lumea a tăcut. Din păcate, rezolvarea problemelor din educație nu aduce câștiguri imediate. Și acum, dacă s-ar mări salariile la profesori, până când încep să intre oameni de calitate în sistem va trece timp. Iar acum, tentativa pe care o are guvernul, de creștere minimală a salariilor, este aberantă. În varianta cea mai bună, nu face decât să stingă un foc”. „Cum apare această lipsă de viziune?”, a vrut să afle Roșcatul, adăugând: „Nu contează ce se întâmplă peste 10 ani?! Pentru că trăim în aceeași țară, nu toți repetenții clasei din Parlamentul României vor pleca în Elveția?”. Profesorul Miclea a precizat: „Nu cred că trăim în aceeași țară! Unii trăiesc numai cu ei înșiși, nu cu țara. Elitele care au ajuns la conducere – elite în sens de minorități, nu în sensul de valoare, utilizez un sens sociologic, elite de putere, așa se exprimă sociologii – se împart în două categorii: rezolutive și extractive. Elitele rezolutive sunt cele care vin la putere ca să rezolve probleme. Elitele extractive sunt care vin la putere ca să «sugă» resursele pe care le are sistemul pentru a satura unele grupuri sau propriul lor grup. Din păcate, elitele ajunse la putere în România au fost extractive. Singurul lor interes a fost de a extrage resurse, sub formă de acces la bani publici, posturi pentru clientela politică, influență etc. Apoi, intră în joc obiceiul nostru românesc: «să termine copilul meu, după aceea, nu mă mai interesează ce se întâmplă cu școala».
„S-a terminat pandemia de Covid și a reapărut pandemia asta de rapacitate, prostie generalizată și lipsă de empatie, compasiune și patriotism, în sensul cel mai propriu” – Răzvan Exarhu.
Solicitat să le transmită un mesaj profesorilor aflați în grevă, Mircea Miclea a spus: „Mesajul meu e foarte ferm, de solidaritate cu ei. Trebuie să fie conștienți că nu fac altceva decât să semnaleze o problemă socială mare, nu doar o problemă a breslei. În momentul de față, profesorii sunt conștiința critică a națiunii. În final, dacă ei vor obține ceea ce solicită prin revendidările lor, va avea de câștigat toată țara aceasta. Având salarii mai mari, vor intra mai mulți oameni buni în sistem, iar calitatea educației se va schimba. Dacă ei nu vor primi ce revendică, vă garantez că și oamenii buni care mai sunt acolo vor pleca scârbiți din sistem. În definitiv, nu trebuie să facem decât ce au făcut alte țări. Să alocăm – media europeană e aproximativ 5% din PIB pentru educație, finlandezii alocă 8% – pe termen lung. Probabil că cei de la putere nu vor o țară educată, ci niște culegători de sparanghel”. „Poate e că vorba doar despre pasiunea gastronomică pentru sparanghel cu sos olandez”, a remarcat Răzvan.
Simion Bogdan-Mihai, anunț în premieră: va scrie o carte, „Vocile din gramofon”
Tot azi dimineață la „Morning Glory”, Simion Bogdan-Mihai și Lăutarii de Mătase s-au întors să se răzbune la #RomâniaAreSângeDeRocker cu un recital live numai bun pentru un început cinstit de weekend! Simion Bogdan-Mihai a ținut să facă un anunț în premieră: „Pe 15 noiembrie o să facem un spectacol dement la Sala Palatului, se cheamă «Sânge pe mustață», e un spectacol-concept, pe care l-am scris alături de colegii mei. O să fie, sper, un dezastru de la cap la coadă, motiv pentru care nu exista un partener mai potrivit decât Rock FM. Pregătesc o carte în decembrie, împreună cu mămica ei (n. red. – mama elevei eminente Maria, care a fost prezentă live în studiourile MG). Împreună cu Bogdana Tihon Buliga, pregătesc o carte pe care, iată, o anunț tot aici, în premieră. Se cheamă «Vocile din gramofon» și o să fie cărticică foarte drăguță despre primii noștri 15 artiști care au înregistrat muzică în România”.