Rock News

Anchetă după ce Roger Waters a purtat o replică a unui costum nazist pe scena din Berlin

Poliția germană a pornit o anchetă asupra muzicianului Roger Waters după ce acesta a purtat pe scena din Berlin un costum inspirat de uniformele naziste. Invocarea oricărui însemn nazist constituie o ilegalitate în Germania

Concertul în cauză a avut loc în data de 17 mai, la Arena Mercendes-Benz din Berlin. În timpul concertului pe care îl susținea acolo, controversatul fost membru  al trupei legendare Pink Floyd a purtat un costum inspirat de uniformele naziste . De asemenea, în ciuda conflictelor generate de afirmațiile sale publice față de  Israel, Waters a acționat din nou. Un porc uriaș gonflabil care avea însemnat pe el Steaua lui David a plutit pe deasupra spectatorilor în timpul concertului. Pe ecrane au fost afișate numele unor victime celebre, printre care și Anne Frank.

Costumația purtată în Berlin a fost formată dintr-un palton lung de piele neagră, mănuși și o bandă roșie purtată pe braț, cu zvastica înlocuită de cele două ciocane încrucișate.  

Evocarea imaginilor, simbolurilor ori a gesturilor naziste constituie o infracțiune în Germania. De aceea, prestația live a lui Roger Waters a deschis o anchetă a poliției nemțești. 


„Departamentul de Securitate a Statului de la Oficiul de Poliție Criminală de Stat din Berlin a inițiat o procedură de cercetare penală cu privire la suspiciunea de incitare a oamenilor”, a menționat șeful poliției din Berlin, Martin Halweg. Acesta a adăugat  „Contextul îmbrăcăminții purtate este considerat capabil să aprobe, să glorifice sau să justifice stăpânirea violentă și arbitrară a regimului nazist într-o manieră care încalcă demnitatea victimelor și, prin urmare, perturbă liniștea publică. După încheierea anchetei, cazul va fi înaintat Parchetului din Berlin pentru evaluare juridică.”

Waters a stârnit controverse în Germania la începutul acestui an, fără măcar să fi pus piciorul în țară. Orașul Frankfurt a anulat concertul planificat al lui Waters, susținând că fostul component Pink Floyd este „unul dintre cei mai cunoscuți antisemiți din lume”. Waters s-a luptat cu decizia și în cele din urmă s-a aprobat să cânte la Frankfurt. Concertul este programat pentru duminică, 28 mai.

Waters nu este primul star rock important care a intrat sub control german pentru imagini legate de naziști. Celebrul logo al trupei Kiss a fost interzis în Germania pentru că cele două s-uri ale sale, stilizate pentru a arăta ca fulgere, erau asemănătoare cu însemnele SS. „Cu siguranță nu am intenționat niciodată să provoc controverse în detrimentul victimelor istoriei”, a declarat Paul Stanley mulți ani mai târziu .