Rock Evergreen

Din arhiva emisiunilor de rock și heavy metal

„Hello, my friends; here I am again! Andrei vă spune bună seara invitându-vă să ascultați 20 de minute de heavy metal.” Așa începea una din emisiunile de rock & roll și heavy metal transmise în fiecare marți din Washington, la 9:30 seara, ora României, de Serviciul Român al postului de radio Vocea Americii (VOA), începând din martie 1988!

de HEFE (Sunete)

Programul săptămânal de rock și heavy metal a fost realizat de adolescentul Andrei Staicu [a.k.a. Andrew Knight], care a reușit să entuziasmeze sute de ascultători din România, și ei adolescenți pe vremea aceea. Pentru adolescenții și tinerii din 2019, muzica rock și heavy metal nu este o noutate; avem la îndemână nenumărate resurse pentru a asculta ultimele noutăți. Suntem în epoca Internetului! Alta era însă situația cu peste 30 de ani în urmă, înaintea Revoluției din 1989, când rock & roll și heavy metal erau considerate „o influență periculoasă a Occidentului”. În anii ‵80, deceniul de criză și lipsuri acute, formațiile românești de rock au dispărut, majoritatea discotecilor au fost închise, iar scena muzicii rock din România a fost redusă la tăcere.

Emisiunea de rock și heavy metal transmisă de VOA a spart acea tăcere apăsătoare, spre încântarea tinerilor ascultători din Romania, de vârste diferite, de la 12 la peste 30 de ani. Un entuziast al muzicii rock și heavy metal, Andrei, la 17 ani, a acceptat propunerea Vocii Americii de a realiza un program săptămânal de radio. Priza pe care a avut-o la ascultătorii din România și scrisorile primite de la noii lui prieteni l-au motivat pe tânărul disk jockey să intervieveze interpreți ai formațiilor cunoscute de rock și heavy metal, aducând noutăți tinerilor ascultători din întreaga țară: Cluj-Napoca, București, Târgu Mureș, Constanța, Târnăveni, Brașov, Timișoara, Vălenii de Munte, Bacău… lista este prea lungă pentru aceste rânduri.

În primăvara lui 1988, Andrei și-a făcut primii prieteni în România. Emisiunea pilot a fost transmisă la 8 martie 1988, iar prima scrisoare a fost trimisă de o ascultătoare din Suceava. Ada scria, „Am 16 ani și iubesc muzica. Am ascultat prima ediție a emiunii pe care o prezinți și m-am grăbit să-ți scriu… Te asigur că, aici, ea va fi ascultată de foarte mulți tineri care iubesc, ca și mine, muzica.” Cei mai mulți fani care au trimis scrisori [unele de 18 pagini] au descoperit emisiunea întâmplător, devenind apoi ascultători fideli. Aurica din Gurahonț, județul Arad, își amintea cu nostalgie: „Era într-o seară de vară când mă întorceam dintr-o scurtă plimbare prin plantația de pomi pitici. Intrând în casă… m-am gândit să încerc la Vocea Americii. După cinci minute ai apărut tu, cu „Hello, my friends”, și vocea ta s-a împletit cu mirosul florilor și adierea vântului ce-mi intrau pe fereastra deschisă.”

The Hard Report, o revistă americană de heavy metal, nota: „Andrew Staicu de la Serviciul Român al VOA s-a întâlnit cu membrii formației Scorpions după spectacolul din Washington, DC”. În numărul din 19 august 1988, aceeași revistă menționa că Andrei l-a intervievat pe Bruce Dickinson la concertul susținut de Iron Maiden la Washington. Bruce a vorbit despre turneu, despre ultimul disc al formației și a transmis un mesaj special fanilor heavy metal din Europa de Est: „Dacă nu puteți trăi in libertate, gândiți liber”. În iulie 1989, emisiunile lui Andrei au fost incluse în concursul VOA pentru programe excelente. Sutele de scrisori trimise lui Andrei vorbesc cu entuziasm despre emisiunea de marți seara. Gabriel din Bacău scria în ianuarie 1990: „Ascultăm cu regularitate de metronom rubrica ta muzicală. Competența ta în selectarea valorică a muzicii rock și șarmul tău original au reușit să introducă în trista noastră viață o lumină feerică a unei lumi pe care noi, românii, o considerăm aproape ireală”. Luminița și Mariana din Vălenii de Munte [17 și 16 ani] îi mulțumeau lui Andrei, la 2 ianuarie 1990, „în numele tuturor tinerilor din România, iubitori de muzică bună.” În primul rând al scrisorii din 23 decembrie 1989, Ciprian din Măinești mărturisea, „Îmi vine să explodez de bucurie pentru că încă mai am puterea să-ți adresez o scrisoare pe LIBER, în care pot să-mi exprim toate gândurile și sentimentele… Așteptam zilele de marți, ora 9:30 pm, ca pe niște raze de fericire. În cele 20 de minute de heavy, eu și prietenul meu ne transferam cu totul într-o altă lume, a libertății, a democrației, a distracției, în care tineretul era liber să gândească și să exprime liber tot ce dorește.”

Spațiul rezervat călătoriei noastre prin tunelul timpului, pe calea undelor, nu ne permite să includem și alte mărturii ale ascultătorilor emisiunii de rock și heavy metal realizată de Andrei. Toate scrisorile încep cu „Dragă Andrei” sau „My dear friend Andrei” însă prietenii din România ai adolescentului din Washington au cerut de multe ori amănunte despre el [fetele doreau să știe „cum arată” — vezi poza alăturată!]. După trei decenii, le satisfacem curiozitatea: la vârsta de 11 ani, Andrei [fluent în engleză] a emigrat din România [București] împreună cu mama lui. În primii trei ani au locuit în California, iar apoi s-au mutat la Washington, de unde, la 17 ani, Andrei a început să transmită emisiunea de rock și heavy metal la programul în limba română al VOA. Andrei a redactat și înregistrat toate emisiunile, furnizând informații la zi despre interpreți, formații și concerte. A luat interviuri transmise în emisiunea săptămânală de marți și a răspuns, în măsura posibilităților, solicitărilor ascultătorilor. „Nici nu poți să-ți dai seama cât de bucuroase am fost când, ascultând ca de obicei emisiunea ta, ne-am auzit rostite numele de împrumut.” exclamau Daniela și Lucia în martie 1990, adăugând un P.S. „We are free now!”

Formațiile solicitate frecvent au fost Metallica, Bon Jovi, Iron Maiden, Motley Crue, Poison, Scorpions, Whitesnake, Black Sabbath, Cinderella, Guns’N’Roses, AC/DC, WASP, Tesla, Quiet Riot, Kiss, Judas Priest, Aerosmith, dar au existat cereri și pentru formații mai noi, precum Kage. Bon Jovi, Scorpions, Poison, The Bangles au fost câteva dintre formațiile care i-au acordat lui Andrei interviuri în exclusivitate pentru emisiunea de rock și heavy metal.

Încheiem aici călătoria noastră în arhiva radioului de acum 30 de ani, în speranța că adolescenții de atunci, acum oameni maturi, își amintesc cu plăcere de Andrei și de emisiunile de rock & roll și heavy metal. Îi invităm pe Nicoleta din Bihor, Jane și Joan din Cluj, Dorin din Brașov, Remus din Timișoara, Ștefan din Bacău, Răzvan din Sighișoara și pe ceilalți fani ai emisiunii lui Andrei să ne scrie și să ne povestească dacă au reușit să lanseze formațiile de rock pe care le pregăteau, dacă au deschis magazinul de tricotaj la care s-au gândit, sau dacă au călătorit în America așa cum și-au dorit.