Morning Glory

Exmatricularea din școli și supraviețuirea după masa de Paște

Realizatory au intrat azi-dimineață în legătură cu prof. univ. dr. Mircea Miclea pentru a discuta exmatricularea elevilor ca sancțiune pentru violență, iar apoi i-au cerut lui Sergiu Floroaia sfaturi legate de masa de Paște

Gloryoșii l-au invitat pe prof. univ. dr. Mircea Miclea să vorbească despre exmatricularea elevilor, ca posibilă sancțiune pentru comportamentul neadecvat la școală. 

Profesorul susține că există trei motive generale pentru violența și climatul de neliniște în școli, altfel spus, pentru lipsa de disciplină în sălile de clasă. În primul rând, competențele profesorilor nu corespund cu cele necesare pentru a dobândi respect din partea elevilor. Asta se întâmplă din cauza salariilor nesatisfăcătoare, care depărtează posibilii candidați buni pentru rolul de dascăl de meserie, și din cauza pregătirii deficitare. În al doilea rând, atitudinea părinților față de disciplină, spune Mircea Miclea, nu e corectă. Mulți părinți se tem că își vor traumatiza copiii sau că le vor distruge creativitatea, dacă le insuflă anumite valori și un nivel substanțial de apreciere față de reguli. Acesta e de părere că și sistemul de educație e deficitar, în sensul în care persoanele din conducerea școlilor nu prezintă cu fermitate regulamentul și pedepsele aplicate în caz că nu se respectă. 

Profesorul a subliniat faptul că exmatricularea trebuie menținută ca sancțiune de ultimă instanță, pentru că, altfel, erodează autoritatea școlii și a profesorului. Acest fel de pedeapsă e menit să transmită mesajul că NU orice comportament e permis într-o instituție școlară. 

Însă până să exmatriculăm un copil-problemă, ce soluții avem? Personalul școlar trebuie să poată identifica elementele agresive și să vadă de unde vin problemele. Se poate apela și la un profesor de sprijin, care să ajute copiii care rămân în urmă cu materia. Desigur, instituțiile de învățământ trebuie să aibă un consilier școlar care să își dea seama de unde provin atitudinile negative și să sugereze activități prin care copiii-problemă să își canalizeze emoțiile și agresivitatea. Una dintre propunerile profesorului a fost înscrierea copiilor violenți la sporturi de contact, pentru a le oferi o șansă să se descarce și să înțeleagă cum își pot gestiona sănătos agresivitatea. Concluzia lui Mircea Miclea e că există soluții pentru lipsurile din sistemul de învățământ, însă nu se pun în practică.

Cum supraviețuim mesei de Paște?

Ca ultim punct pe ordinea de zi, Sergiu Floroaia a venit cu câteva sfaturi practice pentru supraviețuirea mesei de Paște. După începutul cu tentă pesimistă, în care a afirmat că vom trece „cu greu” peste acest eveniment, a sugerat că trebuie să fim înarmați cu telefoane și baterii portabile. Doamne ferește să ni se descarce telefonul și să nu avem priză lângă masă! Totodată, trebuie neapărat să avem la noi căști cu tehnologia „soacră-cancelling”. 


În caz că tot nu scăpăm de discuții și ne aflăm în conversații incomode, de exemplu, despre când ne căsătorim sau, mai rău, aducem un suflet pe lume, putem devia ușor de la subiect cu o replică simplă „Cum ai făcut drobul ăsta bun?”. 

Trebuie să pregătim terenul din timp ca să nu ajungem la spital după masa de Paști. O idee ar fi să dăm mesaje încă de pe acum rudelor că ne e cam rău, ca să avem o scuză să ne oprim din mâncat când simțim că nu mai putem. 

Pentru discuția integrală de azi-dimineață de la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, ascultați emisiunea, sub formă de podcast, pe rockfm.ro!


Morning Glory - 11.04.2023 - invitați Sergiu Floroaia și Mircea Miclea

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:34:08

Morning Glory - 28.03.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:13:26

Morning Glory - 27.03.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:21:32

Morning Glory - 26.03.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:12:07