Interviurile Rock FM EXCLUSIV Online

Cultura DIY și muzica punk, în cuvintele trupei Cold Brats: „Nu ai nevoie de cine-știe-ce ca să faci concerte și comunități mișto”

Am fost vineri la concertul Cold Brats și am discutat cu câțiva dintre membri despre ce presupune cultura punk din România și despre viziunea lor pentru evoluția comunităților DIY

În lumea obscură a muzicii underground din București poți descoperi tot felul de comunități frumoase, care transformă simple sufragerii în spații vii, pline de personalitate. De fapt, aceasta e și una dintre misiunile băieților din formația Cold Brats, una dintre cele mai apreciate trupe underground de hardcore punk sau „orice le trece prin cap”, după cum și-au autodefinit stilul. Am discutat cu Otto și Volo despre ce înseamnă punk-ul DIY (Do It Yourself), provocările cu care se confruntă comunitățile de rock underground din București și cum privesc ei viitorul culturii acesteia. 

Concertul a întrecut nivelul așteptărilor mele. Auzisem la concertul Tourist de acum două săptămâni, la care trebuia să cânte și Cold Brats, însă nu au mai putut ajunge, că sub nicio formă nu am voie să îi ratez. Înainte de cântarea celor de la Tourist, făcusem o mică cercetare despre ei și am ascultat albumul împărțit cu trupa Gel, o formație din New Jersey, Statele Unite, de hardcore punk. Stilul, în timp ce sună a un val cu totul nou de punk, are un ceva anume de care mi-era dor, fără să-l fi auzit vreodată. De aceea ,am fost extrem de curioasă să văd ce fel de show-uri fac cei de la Cold Brats. 

În deschidere a cântat Leather Brigade, o trupă de heavy metal locală, destul de excentrică, care doar prin prezență atrage atenția instantaneu. Băieții erau parcă scoși din anii ’80, tunși cu chică, îmbrăcați cu haine strâmte și accesorii cu ținte, dar fără să pară nelalocul lor. Stilul muzical combinat cu vestimentația și anunțurile pe voce de grawl ale solistului chiar au fost rețeta pentru un show și o imagine greu de uitat. 


Când capul de afiș și-a început numărul, s-a simțit de parcă muzica, de un tempo și energie puternice, năvălea peste public. Câțiva dintre spectatori erau plimbați pe sus de către mulțime, lumea se împingea și urla, iar cei ce stăteau mai în spate săreau să vadă cum solistul cânta aplecat de forța cu care interpreta versurile. Fiecare schimbare de tempo stârnea câte o reacție, fără să modifice în vreun fel nivelul de intensitate din aer. Sunt foarte talentați, atât ca muzicieni, cât și în tot ce ține de a face atmosferă. 

Cold Brats și-au început drumul în 2017. Formația e alcătuită din Jay (chitară), Volo (tobe), Birsi (bas) și Otto (voce). Când Jay și Volo, care se cunosc din perioada liceului și care pe atunci cântau în formații diferite, au descoperit o piesă care, în descrierea lui Volo, suna ca „Depeche Mode distorsionat”, și-au dorit să facă ceva asemănător. Totul a început ca un proiect secundar, iar, în timp, formația de băieți „obraznici”, cum le place lor să își spună, a luat amploare. Când i-am întrebat, în virtutea zecilor de descrieri contradictorii de pe Net, cum și-ar defini stilul, mi-au răspuns că „atâta timp cât ne păstrăm estetica, sunetul poate varia în funcție de ce ne inspiră pe moment. Facem punk cu multe nuanțe. Adică asta e forța motrice la noi, punk-ul. După vin și celelalte influențe”.


Astăzi, sunt printre cele mai apreciate nume din cultura de rock underground din București pentru că, pe lângă muzica inedită și abordarea auto-suficientă a producției muzicale, au reușit să creeze o comunitate tânără, bazată pe acceptare, respect și prietenie. 

În primăvara aceasta vor pleca într-un turneu european, alături de noul lor solist, Otto, cu care am făcut cunoștință vineri. Băieții sunt nerăbdători să cânte la Berlin și la Londra, două epicentre culturale de orice poate fi etichetat ca „underground” din Europa. 

Ce înseamnă cultura DIY?

Cold Brats: DIY înseamnă să faci cât se poate de mult singur. Chiar și atunci când lucrăm cu cineva din afara trupei, tot prieteni sunt sau lucrăm cu persoane al căror stil îl apreciem. Cei care promovează abordarea asta nu vor merge la cea mai scumpă sau cea mai mare casă de producție pentru masterizarea pieselor, de exemplu. Apelezi la persoanele care abordează aceeași estetică, în principiu. E mai degrabă un proiect de comunitate. De exemplu, tipul care ne mixează nouă materialele e din Roma, pe care îl știm pentru că e tobarul unei trupe în care cântă niște amici. Am ajuns la el din vorbă în vorbă. Ne-a plăcut cum sunt masterizate piesele lor, așa că am întrebat. Am clădit o prietenie cu el, chiar dacă nu ne cunoaștem în realitate. Așa se creează o rețea de muzicieni DIY și, astfel, ajungi să nu mai depinzi de un om de mijloc, de un manager, să zicem. Ne ajutăm reciproc, de asta nici nu avem nevoie de părți terțe care să valideze ce facem. Facem concerte singuri, facem muzică singuri.

Care sunt provocările cu care se confruntă comunitățile underground la noi?

Cold Brats: În principal, lipsa de spații. Ar trebui să fie mai multe spații care să sprijine cultura underground. Sunt multe trupe la început de drum și când te gândești la cluburile cunoscute, par așa greu de accesat. Mai mult decât atât, toate spațiile astea cu motivație profund financiară nu încearcă să creeze comunități. Nu le pasă. Adică, dacă vor putea face concerte la care să vină cât mai multă lume, la care să facă profit mare, o vor face indiferent de genul de oameni care vin. Pe cealaltă parte, spațiile alternative sunt atente să nu fie prea multe probleme, să fie cât mai sigure. Noi înțelegem că totul e o afacere, însă suntem convinși că, dacă localurile vor crea comunități, atunci vor face și bani. Trebuie să simți că aparții când te duci la un eveniment. Ai văzut că și la noi, la concert, toată lumea avea grijă, se protejau, săreau împreună, vorbeau, se conectau... Nu vezi asta la cluburile mari, sunt altfel de spații. 

În plus, spațiile de repetiții sunt iar o problemă. Ne-ar plăcea să vedem că primăriile acordă spații de repetiții pentru trupe. Când am cântat în Münster, Germania, într-un fel de depozit lung pentru TIR-uri, am descoperit că acolo, de fapt, sunt și săli de repetiție date de primărie. Și asta e o idee importantă: dacă vrei să faci concerte mișto, comunități mișto, nu ai nevoie de cine-știe-ce, doar deschide-ți sala de repetiții și organizează acolo! 


Cum sperați să evolueze comunitatea de rock underground?

Cold Brats: Sperăm să se formeze cât mai multe trupe, care să fie inspirate de ce se întâmplă acum, și să se înființeze cât mai multe spații, ca, după, această comunitate să crească organic, cu greșelile ei, cu lecțiile ei, cu istoria ei. Ăsta e visul nostru. În plus, ne dorim ca trupele noi să fie mai modeste. Adică, atunci când te apuci de cântat, apucă-te pentru că îți place, nu că vrei atenție. Până la urmă nimănui nu îi pasă că ești într-o trupă sau că ai prestigiu. Depune efort pentru chestiile care contează, chiar fă-o pentru că îți place! Pe noi nu ne interesează câte vizualizări avem, nu ne încălzește cu nimic dacă scrie pe un ecran că avem zece ascultări, de exemplu, în schimb, pe scenă chiar simțim ceva. Asta ne-a spus și persoana care deține Convulse Records, să nu alergăm după vizualizări pe Net, pentru că o să fim surprinși unde se propulsează muzica noastră. Poți provoca un impact oriunde, după șansă. Am văzut, spre exemplu că la un concert din State, era un tip cu tricou cu Cold Brats într-o înregistrare. 

Am vorbit cu un spectator pentru a înțelege, și din alt punct de vedere, ce e atât de atractiv la cultura underground. O cheamă Una, da, așa o cheamă, și mi-a povestit despre cum s-a simțit la concert și ce o atrage de comunitatea punk.

Cum te-ai simțit la concert?

Una: M-am simțit foarte bine să văd cum se dezlănțuie lumea, chiar m-a emoționat puțin. Am avut o zi destul de dificilă, am purtat niște discuții destul de triste azi, dar când am venit aici am putut să mă eliberez de energia negativă. Adică, în toată gălăgia și agitația, am găsit, cumva, liniștea de care aveam nevoie. Nu m-am mai gândit la nimic, am trăit momentul. În plus, m-am simțit în siguranță. Mereu când ies în oraș mă uit special la descrierea evenimentelor. Dacă nu scrie „queer friendly” nu mă duc. Nu pot să mă simt bine dacă un spațiu nu promovează acceptarea. Aici, pe bune, m-am simțit liberă. Comunitățile astea sunt importante pentru că e esențial să te simți înțeles, să simți că aparții, să nu te simți singur. E important să știi că poți să fii tu însuți atunci când ești înconjurat de oameni. 

Cold Brats vor da bice turneului pe 1 martie la Berna, în Elveția. Vor avea mai multe cântări în Germania și vor mai ajunge și în Anglia, Polonia și Belgia. Mai multe detalii despre datele concertelor puteți găsi pe pagina lor de Facebook. Vor cânta alături de alte trupe mari din scena de rock underground precum Gel, din Statele Unite, sau Placid, din Germania.  


Fotografie de copertă: Arhiva personală Cold Brats

Fotografii din articol: Arhiva personală a autorului