Rock Evergreen

BEATLEMANIA: Fenomenul care a cuprins planeta

Țipete frenetice, îmbulzeli și plânsete. Iată o scurtă descriere a unui concert Beatles, momente în care săracii fii ai Liverpool-ului abia puteau să-și mai audă instrumentele pe scenă

Alex Mușat (Sunete)

Desigur, Beatles nu au fost singurii care au avut de-a face cu nebunia extremă a publicului, un exemplu cât se poate de bizar venind din partea pianistului Franz Liszt, care la jumătatea secolului XIX umplea până la refuz sălile de concerte ale Europei, creând îmbulzeală și extaz în rândul publicului de sex feminin. Nici Frank Sinatra sau Elvis Presley n-a scapăt de obsesia fanilor, dar se pare că John, Paul, George și Ringo au dus fanatismul la un nivel atât de mare, încât ziariștii i-au dat și un nume: Beatlemania.

Ca orice poveste de succes, istoria Beatles a avut parte și de un context social cât se poate de inedit. Amintesc aici asasinarea președintelui american John F. Kennedy, moment ce a contrastat puternic cu sosirea trupei în America, trei luni mai târziu, dar și baby boom-ul britanic de după cel de-al Doilea Război Mondial, o explozie a natalității datorată creșterii numărului de mariaje, dar și statutului financiar al cuplurilor. Așa se face că acei copii rezultanți ai boom-ului au ajuns să devină adolescenții obsedați de cei patru simpatici muzicieni britanici, spre exasperarea părinților și a bisericii. Nu de alta, dar cu nici zece ani în urmă, părinții se plângeau încontinuu că odraslele nu mai merg la biserică, preferând, în schimb, să… asculte rock’n’roll. Ce ți-e și cu muzica diavolului…

Și totuși, Beatles, acești derbedei decadenți cu păr lung, au reușit să dea naștere celui mai mare fenomen de worshipping muzical al secolului XX. Nu e de mirare că întreaga aventură s-a încheiat destul de nefast, cu momentul în care Lennon a remarcat că trupa este „mai faimoasă decât Iisus”. În altă ordine de idei, comparația nu a fost atât de deplasată pe cât s-ar crede, căci obsesia fanilor trupei nu putea fi asemuită decât cu îndoctrinarea religioasă, filmările vremii demonstrându-ne, fără urmă de îndoială, tratamentul aproape mesianic la care cei patru erau supuși.

Desigur, erau și alte timpuri. În prezent, accesul constant la canalele de social media ale vedetelor le coboară pe acestea de pe piedestalul zeităților, introducându-le în lumea banală a muritorilor. În 1964, însă, The Beatles erau, fară doar și poate, cele mai faimoase figuri de pe planetă, vânate, iubite și, în final, incredibil de idolatrizate. Și totuși, cu doar câțiva ani în urmă, absolut nimeni nu se aștepta ca nucleul universului pop să se concretizeze în micul și banalul Liverpool…