Rock Evergreen

Daniel Miller, omul care a descoperit Depeche Mode

Nimeni nu știe ce s-ar fi întâmplat dacă Depeche Mode și Daniel Miller nu se aflau pe aceeași lungime de undă, în același timp și spațiu. Poate că n-ar mai fi înviat niciun Personal Jesus și cu toții n-am fi făcut altceva decât să Enjoy the Silence în cu totul alt fel. Cert e că lucrurile au stat cum trebuie, planetele s-au aliniat, iar Miller și băieții din Basildon au format o echipă activă și în zilele noastre

de Valentin Moraru (Sunete)

Daniel Otto Joachim Miller (pe numele său întreg) este fiul unui cuplu de actori evrei austrieci, fugiți din calea tăvălugului nazist. Pasionat de artă, a studiat filmul și producția de televiziune în Marea Britanie. Cucerit de muzica electronică, a făcut pe DJ-ul încă de tânăr, prin Elveția. Apoi, cu bani câștigați din producție video, și-a cumpărat un prim sintetizator – Korg 700S și alte scule electronice. Inspirat de energia curentului punk și de creativitatea valului de noi trupe electronice precum Throbbing Gristle și Cabaret Voltaire, și-a creat propriul brand artistic, The Normal (alături de un alt entuziast, Robert Rental). Au lansat un single, Warm Leatherette, care a avut succes limitat la scena underground. În același timp, Miller a fondat casa de discuri independentă Mute Records, cu sediul în apartamentul său din Nord-Vestul Londrei. De dragul distracției, se poate spune că Daniel Miller dormea în casa de discuri.

Succesul casei de discuri a venit oarecum simultan, după ce Miller a semnat un contract cu Fad Gadget. În deschiderea acestei trupe avea să cânte Depeche Mode în localul Bridge House din suburbia londoneză Canning Town, în data de 30 octombrie 1980, când a fost abordată de către acesta pentru un contract cu Mute Records. A fost un moment definitoriu pentru cariera tuturor celor implicați. Miller simțea că a găsit trupa perfectă a viselor sale. Cei patru Depeche căutau partenerul perfect de afaceri și – pare-se fără vreun acord scris (!) – au bătut palma. Au scos un prim single, Dreaming of Me, iar apoi istoria s-a scris doar alături de Miller și Mute. Chiar și Vince Clarke, după ce a părăsit Depeche și a format ulterior Yazoo alături de cântăreața Alison Moyet, tot în „curtea” Mute Records a rămas. Alături de Miller, Depeche Mode au produs primele albume și și-au clădit o carieră de succes, fără a se abate de la calea pe care singuri și-au ales-o. Au avut în Mute Records un aliat și un prieten și nu doar o firmă interesată strict de profit. De acolo libertate în creație, lejeritate în mai toate departamentele și, în general, un sprijin și la bine, și la rău.

Chiar și cu pepita de aur DM în buzunar, Daniel Miller și-a continuat cariera de producător și muzician. A lucrat cu trupa Silicon Teens la un album de piese clasice rock ’n roll interpretate în stil synthpop și cu trupa Duet Emmo alături de muzicienii Graham Lewis și Bruce Gilbert. Mai târziu, prin 1997, a lansat câteva mixaje alături de producătorul Gareth Jones sub numele Sunroof. Mai recent, a revenit la platane, în 2015 performând și la București, în Club Control.

În prezent, Daniel Miller este în continuare îngerul păzitor al trupei viselor sale. Depeche Mode nu mișcă nimic fără să se consulte cu omul care i-a descoperit.