Interviurile Rock FM EXCLUSIV Online

Alternosfera: „Theatroll e o ocazie să dăm suflu nou unor piese peste care puseserăm deja cruce.” – Interviu exclusiv Rock FM

După discuția dinamică dintre o parte a trupei Alternosfera și Cristi Hrubaru, la emisiunea „Rock Driver” , i-am invitat pe Marcel Bostan, Marin Nicoară și Nick Russu să vorbim în amănunt despre mutarea la Sibiu și conceptul „Theatroll”

V-ați mutat destul de recent la Sibiu. Cum vă acomodați? Vă place?

Marcel Bostan: Ne-am mutat la Sibiu pe data de 27 februarie și ne-am acomodat pe 3 martie (toată lumea râde). 

Marin Nicoară: Noi ne-am acomodat pe 7 mai (chicotește).

Marcel: Dar de ce pe 7 mai?

Marin: Uite așa, că am trecut la apartament. (toată lumea râde)

Marcel: Nu, e ok, adică... Problema noastră e studioul. Acolo unde e studioul, e bine. Și, evident, când am plecat, am venit împreună cu familiile. Familia e foarte importantă, dar, ca artiști, e esențial unde se află consola, mixerul, unde lucrăm.

Marin: Da, unde compunem și unde producem.

Marcel: Pe data de 3 martie era totul deja instalat.

Marin: Poate puțin mai târziu. Poate o săptămână. 

Marcel: Ne-am acomodat și am început să lucrăm imediat... Ba nu! Stai că eu am făcut COVID. Deci, ne-am apucat de treabă la două săptămâni după ce am ajuns în Sibiu. Adică, ne-am acomodat foarte rapid. Inițial era vorba că venim la Sibiu, că avem mulți prieteni acolo. Venim la Sibiu, stăm două – trei luni de zile și cred că găsim un spațiu la București și trecem la București. Noi, care am fost de sute de ori la București cu concerte și cu vizite, ne gândeam să vedem unde sunt grădinițe, școli, unde punem studioul, cum ne organizăm, dar am înțeles că, de fapt, vrem înapoi la Sibiu. (toată lumea râde)

Marin: În plus, orașele sunt la doar patru ore distanță.

Și voi oricum vă mișcați prin toată țara.

Marcel: Și repede. (toată lumea râde)

Descrieți-mi puțin procesul creativ din spatele conceptului „Theatroll”. Am fost la concert pe 30 septembrie și mi-a plăcut foarte mult. Nu știam la ce să mă aștept. 

Marcel: Durează să explic. Noi avem... Câte albume? Cinci? Șase?

Marin: Șase, șase. 

Marcel: Deci șase albume. 

Marin: Și un EP. 

Marcel: Da. Acum, când ai foarte multe piese și câți oameni, atâtea gusturi, există niște scheme după care îți alcătuiești programul pe care îl cânți. Adică, cinci – șase hituri prestabilite, pe care obligatoriu trebuie să le cânți. Bagi și material din ultimul album și mai bagi o piesă – două care sunt de suflet, pe care vrei neapărat să le cânți. Și, uite, așa se face un program. Când lucrezi ani de zile după schema respectivă, rămâne foarte mult material în spate. Cumva, erau piese lansate care nu au fost cântate nici măcar o dată în concert. Așa s-a întâmplat. De exemplu „Sărmanul Dionis” nu s-a cântat niciodată. 

Marin: La fel și „Haosoleum”.

Marcel: Da, e piesa cu care noi ne luăm „la revedere” de la public, dar nu am cântat-o integral în concert. Iar noi când am generat conceptul ăsta, „Theatroll”, ne-am gândit la teatru plus rock’n’roll. Noi venim în spații neconvenționale pentru Alternosfera, nu sunt săli în care oamenii stau în picioare, ci cuminți, așezați. Asta e „Theatroll”. Avem programul „Corbul Troian”, cu cvartet, flaut, pian, percuții... Am selectat piese care nu au fost cântate în concerte sau care au fost cântate și, după, cumva evacuate din playlist în timp. Totodată, piesele au fost selectate și pentru că permit să fie orchestrate cu instrumentele astea. 

Marin: Și le-am selectat din toate albumele. 

Marcel: Am luat de colo două – trei piese, de dincolo două – trei... Și doar pe ultima sută de metri am decis să punem și „Flori de Mai”, că o să fie prea multe întrebări.

Marin: Și să dăm un răspuns. (Toată lumea râde) 

Mie mi-a fost foarte greu să stau pe scaun la concert. Îmi amintesc că, în spatele meu, la balcon, era o fată de vreo 14-15 ani, care era în picioare, cânta și dansa. 

Marcel: Da, uite, noi nu vedem ce se întâmplă în sală. Lucrăm sub reflectoare și nu se vede. 

Sunt două extreme în sală: cei care încercăm să stăm cuminți și cei care nu se pot abține. 

Marcel: Ce mai pot spune e că „Theatroll” e o ocazie să dăm suflu nou unor piese peste care pusesem deja cruce (râde). Sau realizezi că nu ai cum să le cânți. Altfel, ar fi trebuit să facem program de vreo cinci-șase ore. Mereu după concerte suntem întrebați de ce nu am cântat cine știe ce și ni se mai trântește câte un cântec mai puțin popular. Realizăm că oamenii le mai ascultă, așa că cei care urmăresc activitatea Alternosferei, (zâmbind) au deosebita plăcere de a asculta piesele astea reorchestrate. 

Îți dai seama? Noi am scos albumul „Visători cu Plumb în Ochi” în 2007. Acum suntem în 2022! Și de atunci, sau de la „Orașul 511” din 2005, au rămas trei-patru piese care au traversat timpul. Restul pieselor sunt, bine-mersi, rămase în tinerețea noastră. Sau unde au rămas (râde).

Alternosfera continuă proiectul „Theatroll”. Pe 31 octombrie vor concerta la Cluj, pe 2 noiembrie la Timișoara, pe 4 noiembrie la Sibiu și pe 7 noiembrie la Brașov. Se vor întoarce la București pe 23 noiembrie, în Club Quantic, pentru lansarea următorului single, „Bonjour Madame”.