Rock News

Mark Knopfler și pasiunile sale

Mark Freuder Knopfler s-a născut la Glasgow dintr-o mamă britanică și un tată ungur evreu, obligat să-și părăsească țara în 1939. Louisa Marie era profesoară în timp ce Erwin Knopfler a fost arhitect și jucător de șah.

Unchiul său, care cânta la muzicuță, este cel care l-a familiarizat pe Mark cu mai multe genuri muzicale. Prima chitară pe care a primit-o artistul a costat 50 de dolari și era un Hofner. Cu toate astea, după absolvirea liceului, Knopfler a lucrat ca jurnalist (reporter și critic muzical) pentru Yorkshire Evening Post și mai târziu, când și-a început activitatea muzicală, și-a stabilizat veniturile ca profesor de engleză cu jumătate de normă. 


Mark Knopfler este stângaci, dar cântă la chitară cu mâna dreaptă. Se pare că acest lucru l-a ajutat în cariera muzicală pentru că a decarat că poate să îndoaie chiar și două corzi împreună cu 2-3 semitonuri. Artistul a dobândit un stil unic de a mânui chitara într-o noapte în timp ce petrecea cu prietenii, a găsit o chitară acustică de calitate destul de proastă, cu corzi subțiri și gât prost curbat. Singurul mod de a face chitara să sune puternic a fost să-și folosească degetele.

Deși a cântat la peste 130 de chitare de-a lungul vieții, Mark susține că nu este un colecționar împătimit, dar deține în jur de 50 de astfel de instrumente.

Celebra chitară Pensa-Suhr MK-1 s-a născut pe un șervețel într-o cafenea numită „Prince’s” din New York. Rudy Pensa l-a angajat pe John Suhr la acea vreme, care a construit prima chitară personalizată MK-1 după specificațiile sale și schița de pe șervețel. Chitara este echipată cu pickup-uri active EMG și o punte tremolo Floyd Rose. Cu toate acestea, Mark nu a folosit niciodată tremolo-ul. De fapt, el este fixat cu șuruburi pentru a acționa ca un pod hardtail. Artistul a preferat doar sistemul Floyd Rose din cauza stabilității de acordare imbatabilă.


Pe lângă, Pensa-Suhr MK-1, mai există trei modele de chitară dedicate lui Mark Knopfler: Fender Stratocaster Mark Knopfler Signature;

Martin 000-40S Mark Knopfler;

Martin HD-40 MK.

Mark Knopfler este un colecționar de mașini clasice de curse și, de asemenea, un pilot de curse entuziast. El deține un Austin-Healy 100 și și unul dintre cele 26 de Maserati 300 produse vreodată plus mai multe mașini sport de epocă, anii 50.