Rock News

8 piese Metallica cu Cliff Burton care ne plac

Cliff Burton a fost rugat să se alăture Metallica în 1982 și a cântat pe primele trei albume de studio ale trupei – „Kill 'Em All”, „Ride The Lightning” și „Master Of Puppets” – și a colaborat la scrierea unor melodii clasice clasice precum „Ride The Lightning”, „For Whom The Bell Tolls”, „ Fade To Black”, „Creeping Death” și „Master Of Puppets”.

Povestea lui o cunoaște orice ascultător de Metallica sau de metal. Dacă a reușit să devină cel mai mare basist din lume, așa cum și-a propus la moartea fratelui său mai mare, are acum mai puțină importanță. Bine pentru noi este ceea ce ne-a lăsat în urmă.

Oricât de mult au fost întristați fanii Metallica de moartea lui Burton – și pe cât de profund a fost impactul muzical asupra grupului –, pierderea prieteniei lui a contat cel mai mult pentru colegii de trupă.

Pentru fani, Cliff Burton rămâne unul dintre cei mai venerați muzicieni.

1. (Anesthesia) Pulling Teeth

„(Anesthesia) Pulling Teeth”, o melodie pe care Cliff Burton o scrisese cu câțiva ani înainte de Metallica a fost inclusă în lista albumului de debut la care trupa lucra și este, totodată, melodia pe care Ulrich și Hetfield au ascultat-o în clubul Whisky a Go Go, unde l-au văzut cântând prima oară.


2. Creeping Death

Încrederea în abilitățile lui Cliff Burton a crescut printre membrii trupei, așa că basistul va colabora la compozițiile a șase din cele opt melodii de pe al doilea disc Metallica, „Ride the Lightning”. 


3. „For Whom The Bell Tolls” este o altă melodie în care stilul unic de bas al lui Cliff Burton este adesea confundat cu un solo de chitară. Linia de bas a „For Who The Bell Tolls” este cel mai bine savurată live:

Albumul „Ride the Lightning” va atinge o poziție modestă în clasamentele americane, ajungând pe locul 100, dar rămâne un album cult pentru fanii sound-ului Metallica de început.

4. „The Call Of Ktulu”

Scrisă de James Hetfield, Lars Ulrich, Cliff Burton și chitaristul original Metallica, Dave Mustaine (care a plecat înainte de a înregistra albumul), instrumentala a fost inspirată din povestea „Chemarea lui Cthulhu si alte povestiri” de H.P. Lovecraft, în care personajele îşi istorisesc propria alienare. Metallica s-a mai inspirat din H.P. Lovecraft și pentru melodia „Thing That Should Not Be”.


5. "Fight Fire with Fire"

„Fight Fire With Fire” înseamnă a lupta împotriva războiului nuclear cu războiul nuclear: „Nuclear warfare shall lay us to rest”. A fost scrisă într-o perioadă în care James Hetfield era obsedat de moarte.


6. Pe al treilea album Metallica, „Master of Puppets”, trei sunt melodiile la care Burton a colaborat la partea de compoziție. Discul ajunge până pe locul 29 în Billboard, câștigând admirația criticilor și a fanilor. "Master of Puppets" nu a fost lansată ca single, decât în Franța. Metalul era încă văzut ca o nișă și numai câteva posturi de radio îl difuzau. Să-l scoți ca single ar fi fost inutil pentru că nu ar fi fost difuzat, iar fanii Metallica erau mult mai probabil să cumpere întregul album.


7. Cliff Burton numise „Orion” drept una dintre melodiile sale preferate de la Metallica, alături de „Master Of Puppets”. Basistul avut un rol important în scrierea piesei (împreună cu James Hetfield și Lars Ulrich), iar interpretarea sa pe piesă este considerată una dintre cele mai bune din carieră. Cântecul a fost cântat la înmormântarea sa, pe 7 octombrie 1986.


8. “Damage, Inc.”

Metallica și-a numit turneul „Damage Inc.”, turneu care a durat aproape un an, începând cu 27 martie 1986. Evenimentul tragic s-a produs în timpul acestuia, Cliff Burton murind în Suedia, pe 27 septembrie, după accidentul în care a fost impicat autobuzul de turneu. "Damage Inc. Tour" a reînceput pe 15 noiembrie cu Jason Newsted la bas.


Viața basistului Metallica, Cliff Burton, va fi sărbătorită cu „Cliff Burton Day” în ceea ce ar fi fost a 60-a aniversare a sa, pe 10 februarie.

Un stream live special este programat pentru acea zi, 11 februarie, ora 5 - ora României. Evenimentul va fi prezentat de Nicholas Gomez, cu invitați printre care Big Mick, Metal Joe, Gary Holt (Exodus, Slayer), Dan Riley, Brian Lew, Dean Delray, Brian Slagel, Charlie Benante (Anthrax), Mike Bordin (Faith No More), Canada Dave și Connie Burton.

Foto: Getty Images/ Guliver.