Rock News

David Bowie 75 (galerie foto)

Legendarul artist britanic a cărui influență a marcat muzica și cultura pop pentru totdeauna ar fi împlinit pe 8 ianuarie 75 de ani.

Viziunea sa extraordinară continuă, însă, să dăinuie, iar prin aportul extraordinar adus începând cu anii ’70 a reușit să redefinească performance-ul muzical. Și nu numai, influența lui Bowie s-a extins și în film, teatru, modă, artă, demonstrând că inovația și creativitatea nu au limite.

Artistul a conturat și a dat viață personajelor sale, explorându-le dincolo de barierele universului imaginat în albume emblematice precum The Man Who Sold The Worls, Space Oddity, Hunky Dory, The Rise and Fall of Ziggy Stardust…, Alladin Sane, Diamong Dogs, Young Americans, Station to Station, Low, “Heroes”, Lodger, Scary Monsters, Let’s Dance, Heathen, The Next Day și multe altele. Blackstar, cel de-al 28-lea și ultimul album de studio a fost lansat în 2016 și a fost propulsat pe locul 1 în topurile din 20 de țări. Pentru Blackstar, David Bowie a primit post mortem 5 premii Grammy.

Bowie a fost numit de revista Rolling Stone “cel mai mare artist rock al tuturor timpurilor”, iar muzica sa a înregistrat vânzări de peste 100 de milioane de unități la nivel global.

Celebrarea lui David Bowie a început încă din luna octombrie a anului trecut, cu 75 de zile înainte de ziua sa de naștere, cu o serie întreagă de activități, atât în mediul online, cât și în spațiul fizic.

Două expoziții au fost amenajate în New York, în inima cartierului în care a locuit David Bowie, precum și în Londra, în cartierul Regent. Acestea au fost deschise din luna octombrie 2021 și pot fi vizitate până la finalul lunii ianuarie.

Totodată, un playlist special cu 75 de piese emblematice, printre care Under Pressure (în colaborare cu Queen), Let’s Dance, Dancing in the street (în colaborare cu Mick Jagger), Heroes, Space Oddity, Life on Mars, poate fi ascultat pe Spotify, precum și pe alte servicii de streaming.

O variantă specială a piesei Shadow man, Shadow Man (Unplugged & Somewhat Slightly Electric Mix), un mix eclectic între varianta acustică și cea de studio, a fost lansată în această perioadă, fiind inclusă pe albumul TOY. Piesa poate fi ascultată aici.

Celebrarea lui David Bowie va continua pe tot parcursul anului printr-o serie de exclusivități și acțiuni speciale care urmează să fie dezvăluite în curând.