Rock News

Q&A cu Alin Dincă, solistul Trooper: Despre cele mai frumoase concerte de la mare și mâna de oameni care fac munți de bani pe munca muzicienilor

Am vorbit cu Alin Dincă, solistul Trooper și colegul nostru, despre vacanțele la mare, concertele de acolo, anul pandemiei și motivele pentru care un ascultător și iubitor de muzică trebuie să le aibă pentru a cumpără viniluri și muzică pe suport fizic, în general. Ne-a mai spus, în exclusivitate, și de ce și-ar trage șuturi în fund.

Până să vedem Trooper live, în seara de 15 august, la Kimaro, cel mai mare festival al muzicii românești, ne luăm o bere artizanală Trooper, dăm play la muzică și vorbim cu Coiotu.

Ce piesă îți aduce aminte de prima ta fugă la mare?
Nu am fost niciodată nevoit să fug (râde). În fiecare an din viața mea de până acum am mers la mare. Iubesc marea de când pot eu să-mi aduc aminte de mine. Păstrez sute de amintiri. Indiferent că am fost cu familia, cu gașca, cu trupa, mereu m-am bucurat să ajung acolo. În perioada ʼ90–ʼ97 toate vacanțele erau programate în funcție de concertele pe care Iris, Compact și Holograf le anunțau pe litoral. O vacanță fără să îi văd era inutilă. Prin urmare, voi spune trei piese care-mi aduc mereu aminte de mare – Trenul fără naș, Un alt început, Banii vorbesc. Nu am cuvinte să descriu ce simțeam la concertele lor. 

Cum ai descrie în trei cuvinte ultimul an?
Greu, obositor, revelator.

Care a fost cea mai frumoasă vară din viața ta?
Nu pot să aleg o vară. Sunt recunoscător pentru faptul că am o viață frumoasă. Am trăit multe momente superbe, m-am bucurat din plin de primele 41 de veri din viața mea. 

Ce sfat ți-ai fi dat ție la 20 de ani?
M-ai prins! Mi-aș da zeci de sfaturi și de șuturi în fund (râde). Nici nu știu ce să aleg. Probabil că primul sfat ar fi să nu ascult niciodată de părerile neaveniților. Ajută mult să rămâi mereu corect față de tine. 

Dacă viața ta ar fi un film, care ar fi soundtrack-ul?
Multe piese Iris, Compact, Holograf, Phoenix, Iron Maiden, Elvis, Beatles, Judas Priest, Whitesnake, Helloween, Steve Vai etc. Normal că nu ar avea cum să lipsească Trooper. Este cel mai reprezentativ soundtrack pentru mine.

Care este cel mai recent cadou pe care l-ai făcut cuiva?
Fac des cadouri. Sunt fericit când pot aduce cuiva bucurie. Ultimul cadou cred că a fost o poșetă pentru Iulia-Cristiana.

Bere cu prietenii sau un film cu familia?
Cred că nu o să mai răspundă nimeni așa (râde). Eu nu beau bere. Nu sunt un fan al ieșirilor la terase, restaurante etc. Deci răspunsul este simplu: oricând un film cu familia, indiferent că vorbim despre familia restrânsă sau despre familia muzicală. 

Persoana care ți-a marcat cariera?
Sunt trei puncte de cotitură în viața mea – prima trupă văzută de mine live a fost Chrom Dioxid. Ei m-au făcut să-mi doresc o trupă. După ce i-am văzut live pentru prima oară am știut că vreau să cânt. Se întâmpla prin 1991. Apoi l-am auzit pe Cristi Minculescu! Am repetat mii și mii de ore până am reușit să cânt toate piesele Iris. Cristi înseamnă mult pentru mine. A urmat Bruce Dickinson. M-a ajutat să descopăr o altă tehnică vocală, m-a ajutat să-mi descopăr iubirea pentru radio, m-a ajutat să înțeleg multe lucruri legate de industria muzicală etc. Cam ei sunt cei care mi-au marcat viața din punct de vedere muzical.

Pentru ce activitate încerci să îți faci mereu timp?
Pentru cântat. În pauzele de cântat stau și studiez diverse lucruri legate de cântat. (râde)

În ce destinație te-ai teleporta acum: o plajă exotică, o terasă italiană sau un sat de munte românesc?
De trei săptămâni mă zbat la peste 40 de grade! Direct în satul de munte! Nici nu stăm la discuții. Pune-mi acolo și un lac. Vreau să pescuiesc.

Spotify sau vinil?
Vinil. În felul acesta ajung ceva mai mulți bani la artiști. Platformele muzicale încă nu sunt corecte față de muzicieni. O mână de oameni fac munți de bani pe munca altora. 

Ce faci de fiecare dată când vii la Constanța?
În ultimii ani am tot ajuns acolo cu Trooper. Prin urmare am tot cântat. Însă mereu găsesc timp să ajung până la malul mării. Să o văd, să o salut, să verific dacă mă mai ține minte. 

Despre Kimaro:

Între 12 şi 15 august, Kiss FM, Magic FM și Rock FM prezintă Kimaro, cel mai mare festival al muzicii româneşti.

Accesul publicului în cadrul evenimentului este gratuit și se face exclusiv pe baza unui cod pe care îl poți genera aici. Forma tipărită sau electronică a documentelor este obligatorie, codul generat poate fi prezentat și în format electronic.

Minorii sunt exceptați de la prezentarea dovezilor medicale necesare participării la eveniment și de la verificarea în Registrul național de vaccinare. Cei peste 5 ani vor purta mască.

Kimaro va avea loc în Portul Constanța, poarta 1, între 12 şi 15 august, cu o seară specială dedicată fiecărui radio în parte.