Rock News

Paul Ciuci - Compact este sărbătorit astăzi

Paul Ciuci a început să cânte la 9 ani, când a primit de la mama sa o chitară. De atunci până acum, a făcut parte din Compact, Sfinx Experience sau Telegraf (în anii '70), a cântat și compus unele dintre cele mai cunoscute imnuri ale rock-ului românesc și a concertat pentru zeci de mii de oameni.

După anii 1990, trupa Compact a cântat în deschiderea concertelor unor formații renumite: Nazareth, Europe sau Scorpions.

Într-un interviu recent acordat publicației Formula AS, Paul Ciuci se descrie drept "primul la alergatul cu spatele" și ne spune cum s-a născut "Față din vis".

"Sunt un om cu privirea îndreptată înainte, aşa am fost mereu, un Rac…neveritabil. Știu că se spune despre Raci că privesc mai degrabă în trecut. Nu şi eu. Eu merg numai înainte, chiar şi cu spatele. Ce-mi plăcea proba aceea de la Educaţie Fizică în şcoală, când trebuia să alergăm cu spatele! Primul eram mereu, niciodată nu mă împiedicam şi niciodată nu pierdeam linia dreaptă. Primul la alergatul cu spatele! Ha! Ha!
Revenind, deşi viitorul a fost mereu singura mea ţintă, sunt un om sensibil, iar în ultima vreme, „dorul” este un cuvânt pe care-l folo­sesc destul de des, recunosc. Am pierdut mulţi prieteni în ultimul timp, unii nu mai sunt prin­tre noi, alţii m-au trădat, iar asta mă amărăşte. Pe de altă parte, mi-a luat foarte multă vreme să realizez importanţa prieteniei, raritatea ei. Abia în a doua parte a vieţii am avut revelaţia că Dumnezeu ne-a dat doar cinci degete la o mână, ca să ne numărăm prietenii. Aşa că mi-i ţin aproape pe ăştia puţini pe care îi am, le răsplătesc prietenia cu preţuirea mea şi cu câte o masă bună, când ne vedem".

Despre unul din cele mai mari hituri ale muzicii românești, Paul Ciuci a povestit în același interviu:

"Eu, când am scris „Fata din vis”, trecusem printr-o întâmplare care mă marcase şi am simţit nevoia să o pun pe note. Se întâmpla în 1976, când eu eram un simplu lăcătuş mecanic la Fabrica „9 Mai” din Turda. Linia melodică mi-a venit acolo, la mun­că, aşa că am scris repede notele pe pere­te, cu creta, ca să nu le uit. Ideea este că inspi­raţia apare când vrea ea. Nu o poţi forţa. E cam aşa: tu o inviţi la dans pe doamna Inspiraţie, ea te refuză, dar după un timp, se ridică şi te ia dânsa de mână. Dacă eşti băiat deştept, te su­­pui şi dansezi de-ţi sfârâie călcâiele. Dacă nu, vei sta pe tuşă, tură după tură. Aşadar, me­lodia „Fata din vis” m-a luat la dans în atelie­rul acela de lăcătuşerie, iar versurile au fost inspirate de acea întâmplare".

Intr-un interviu acordat ziarului Adevarul in 2018, Paul Ciuci a declarat ca i-ar placea ca trupa Compact sa fie "ţinută minte drept o trupă sinceră".

Rememorand momentele frumoase ale trupei, Paul Ciuci spunea „Şi azi sunt recunoscutor că după ce am devenit faimoşi nu ne-am pierdut minţile“ si ne-a povestit de concertele de la mare, de pe vremuri:

"La Costineşti când intrai simţeai un alt aer, clar! Atmosfera era deosebită! Era discoteca, cantina unde îţi plăcea să mănânci, fără fiţe, nopţile pe plajă. Cântam de la 19.00 la 23.00 şi ne rugam la Dumnezeu să mai plouă ca să ne mai odihnim şi noi. Cântam zi de zi. Ăsta a fost examenul trupei, să cânţi patru ore în fiecare seară. Ajungem la mare pe 1 mai, când începe sezonul, şi plecam de acolo pe 28 septembrie. Ultimii studenţi, ăia mai şmecheri, atunci plecau de la mare. Plecam şi noi cu trenul acasa, că urma turneul prin ţară".