Rock News

Eddie Van Halen: Iată cine a fost singurul chitarist care i-a oferit inspirație

Într-un interviu acordat pentru Rolling Stone în 2011 și nepublicat până acum, muzicianul povestește despre „singurul” chitarist care i-a influențat stilul și despre lipsa de unicitate a muzicii de la vremea respectivă.

Vestea probabil ți-a ajuns deja la urechi: Chitaristul Eddie Van Halen a murit acum două zile, fiul său, Wolfgang Van Halen, făcând publice detaliile decesului. După cum a relatat Van Halen cel tânăr, tatăl său a murit în urma unei lupte îndelungate cu cancerul.

Având în vedere acest eveniment tragic, cei de la Rolling Stone au scos de la naftalină un interviu acordat de Eddie publicației menționate acum nouă ani. În discuția arhivată fără a ajunge la ochii publicului, Van Halen mărturisea că eroul său în materie de chitară este Eric Clapton, comparând, apoi, muzica de pe atunci cu materialul cu care crescuse el însuși.

Eddie a declarat că partea sa preferată din viața lui Clapton a fost apartenența celui din urmă la Cream. „Clapton este singura mea influență,” a povestit chitaristul. „În zilele lui de Cream. Până în momentul în care Cream s-au despărțit, am cam preluat ștafeta și am fugit pe cont propriu cu ceea ce am învățat”.

Cât despre coeficientul de unicitate al muzicii de pe vremea respectivă, Van Halen nu era prea optimist. „Când creșteam, pe bune, aveai Cream, aveai Zeppelin, aveai the Who, Deep Purple, Black Sabbath,” spunea muzicianul. „Aveai atât de multe formații care erau foarte, foarte diferite una de cealaltă. Pur și simplu nu mi se pare că mai e așa în zilele noastre. Toată lumea, după părerea mea, sună cam la fel. Nu vreau să vorbesc ca tatăl meu, ca un părinte, dar muzica din zilele noastre pur și simplu nu mi se pare că mai are unicitate”.

Foto: Instagram, Eddie Van Halen