Rock News

Bruce Dickinson (Iron Maiden) a fost numit Cetățean de Onoare al orașului Sarajevo (Bosnia-Herțegovina)

Dicksinson a lansat deja un documentar despre contribuția sa la bunăstarea orașului, dar dacă nu știi despre ce e vorba, haide să afli de aici.

Bruce Dickinson, unul dintre cei mai respectați muzicieni din lume, a primit distincția de „Cetățean de Onoare al orașului Sarajevo” sâmbăta asta, acceptând premiul în persoană. Ceremonia a făcut parte din sărbătoarea anuală cu ocazia eliberării orașului, eveniment din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În fiecare an, de altfel, autoritățile locale recunosc oficial persoanele care au susținut această cauză. 2019 a fost, se pare, anul solistului Iron Maiden.

Dickinson a mai vorbit pe-ndelete despre întâmplările la care a asistat în 1994, când a susținut un concert în Sarajevo, în timpul Războiului Bosniac, început în 1992 și încheiat în 1995. În această perioadă, mai mult de 10.000 de oameni și-au pierdut viețile. Solistul Iron Maiden a urcat pe scenă alături de trupa sa de la momentul respectiv, Skunkworks.

Documentarul lui Dickinson care ilustrează povestea concertului despre care ți-am zis, „Scream For Me Sarajevo”, a apărut pe DVD și Blu-ray pe 29 iunie 2018. Piesele interpretate la acel concert au fost puse, și ele, pe un CD/LP dublu, separat.

Documentarul cuprinde filmări ale concertului, dar și interviuri cu oamenii care au contribuit la acest succes și este descris ca fiind despre „oameni extraordinari care au înfruntat ororile războiului, și despre muzicienii care și-au riscat viețile ca să cânte pentru ei”.

În cartea sa, „What Does This Button Do?”Bruce Dickinson a scris: „Nu eram protejați deloc, nu aveam niciun plan, iar gloanțele erau reale. Ne-am băgat picioarele și ne-am dus oricum”.

„Show-ul a fost imens, intens, și probabil cel mai mare spectacol din lume la momentul respectiv - pentru audiență, dar și pentru noi. Nu a contat faptul că lumea nu știa. A schimbat felul în care priveam viața, moartea și pe ceilalți.”

Foto: Haber.ba