26 Mai in istoria muzicii

26 Mai in istoria muzicii

1964 - s-a născut Lenny Kravitz.

Leonard Albert „Lenny” Kravitz s-a născut pe 26 mai 1964 la New York și este cântăreț, compozitor și producător. Timp de patru ani consecutivi, între 1999 și 2002, Kravitz a câștigat premiul Grammy pentru „cel mai bun artist rock”.

Foto: Getty Images/ Guliver.

 

1964 - Marianne Faithful înregistrează alături de Mick Jagger și Keith Richards „As Tears Go By”, acompaniați de viitorii membri Led Zeppelin, Jimmy Page la chitară și John Paul Jones la bas. „As Tears Go By” a fost una dintre primele compoziții originale ale lui Jagger și Richards; până atunci, Rolling Stones interpretaseră în principal piese blues și R&B din repertoriul american. Conform unei relatări, managerul Rolling Stones, Andrew Loog Oldham, i-a închis pe Jagger și Richards într-o bucătărie pentru a-i forța să compună împreună un cântec. Rezultatul s-a numit inițial „As Time Goes By”, titlul cântecului pe care Dooley Wilson îl cântă în filmul „Casablanca”. Oldham a fost cel care a înlocuit „Time” cu „Tears”.

1966 - The Rolling Stones ajunge nr. 1 în Marea Britanie cu „Paint It Black”. Pornind de la o serie de melodii improvizate de Brian Jones la sitar, toți cei cinci membri ai trupei au contribuit la aranjamentul final, deși doar Jagger și Richards au fost citați ca autori ai cântecului. Spre deosebire de single-urile anterioare ale Rolling Stones, cu aranjamente rock directe, „Paint It Black” are o instrumentație neconvențională, incluzând un sitar proeminent, orga Hammond și castaniete. Această experimentare instrumentală se potrivește cu alte melodii de pe „Aftermath”.

1966 - The Beatles înregistrează „Yellow Submarine”. Scris ca un cântec pentru copii de Paul McCartney și John Lennon, a fost interpretat vocal de Ringo Starr. Single-ul a ajuns pe primul loc în topurile din Regatul Unit și din alte câteva țări europene, precum și în Australia, Canada și Noua Zeelandă. A câștigat un premiu „Ivor Novello” pentru cele mai mari vânzări certificate ale unui single scris de un compozitor britanic și lansat în Marea Britanie în 1966.

1967 – „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band” este al optulea album de studio al trupei The Beatles. Lansat pe 26 mai 1967, discul a petrecut 27 de săptămâni pe primul loc în topul Record Retailer din Marea Britanie și 15 săptămâni pe primul loc în topul Billboard din Statele Unite.

1968 - Bluesman-ul Little Willie John moare în închisoare, unde fusese închis pentru crimă. Piesele artistului au fost preluate de nume ca Fleetwood Mac („Need Your Love So Bad”) sau James Brown. John a fost inclus postum în Rock and Roll Hall of Fame în 1996, fiind prezentat de Stevie Wonder.

1969 - John și Yoko încep un protest de opt zile în camera unui hotel. Protestau față de război.

1972 - În momentul în care se gândeau să se destrame, Mott The Hoople primesc două piese de la David Bowie. „Suffragette City” este refuzată de formație, dar „All The Young Dudes” ajunge până pe locul 3 în topul Angliei. Bowie a produs piesa, pe care o dăduse trupei după ce aceasta îi respinsese „Suffragette City”. Ulterior, Bowie avea să înregistreze el însuși piesa. Considerat un imn al glam rock-ului, cântecul a fost aclamat și a fost un succes comercial.

1979 - „Sunday Girl” aduce grupului Blondie cel de-al 2-lea loc 1 în UK. Compus de chitaristul Chris Stein, cântecul a fost inspirat de pisica lui Debbie Harry, pe care o chema Sunday Man - pisica fugise de curând, ceea ce a inspirat natura „tânguitoare” a cântecului.

1990 - David Bowie este dat în judecată de fosta soție, care îi cere 56 de milioane de dolari.

1996 - Casa lui Eric Clapton ia foc. Pagubele se ridică la peste un milion și jumătate de dolari. Când au ajuns pompierii, l-au găsit pe Clapton sărind în foc, pentru a-și salva cât mai multe chitare din colecția sa.

1997 - Bob Dylan anulează un întreg turneu din motive de sănătate.

2000 - Tommy Lee este arestat pentru cinci zile. Tommy încălcase eliberarea condiționată care impunea ca toboșarul să nu consume alcool.


1945 - s-a născut Gary Peterson, tobe The Guess Who (din 1965), Bachman–Turner Overdrive (1983 – 1986).

1948 - s-a născut Stevie Nicks, solistă Fleetwood Mac și solo.