25 Ianuarie in istoria muzicii

25 Ianuarie in istoria muzicii

1991 - Paul McCartney apare în al doilea sezon al emisiunii „Unplugged” de la MTV, incluzând și câteva melodii The Beatles în setul său. În iunie, McCartney este primul artist care lansează acest concert unplugged ca album, „Unplugged (The Official Bootleg)”.

Foto: Getty Images/ Guliver.


 1964 - The Beatles are primul nr. 1 în Statele Unite cu „I Want To Hold Your Hand”. John Lennon și Paul McCartney au scris această piesă în subsolul lui Jane Asher. Asher era o actriță care a fost prima dintre iubitele lui lui Paul care a devenit celebră. După ce a apărut în mai multe filme, emisiuni TV și producții de teatru, Asher a ajuns expertă în cofetărie și are propria afacere de catering de prăjituri pentru petreceri și de furnizare de echipamente de coacere și decorare. Ea și Paul s-au despărțit în 1968.


1973 - David Bowie termină o săptămână de repetiții la Royal Ballroom, Tottenham, Londra, pentru viitorul turneu britanic cu „Ziggy Stardust”. Bowie concertase deja în America de Nord și Japonia, turneul având un total de 182 de concerte.


1974 - Led Zeppelin concertează în Indianapolis în fața a 17.000 de fani. Biletul este 8,50 $.


1978 - După ce își schimbă numele din Warsaw (inspirat de piesa „Warszawa” pe albumul lui David Bowie, „Low”), în Joy Division, trupa își face debutul live, în Manchester, Anglia. Ian Curtis a avut probleme să treacă de portar înainte de spectacol, dar a reușit în cele din urmă să intre pe scenă la timp. La scurtă vreme după ce a început setul, a izbucnit o bătaie, iar basistul Peter Hook a sărit de pe scenă și a intrat în încăierare, ceea ce a făcut ca managerul clubului să încerce să-i dea afară.


1983 - Lamar Williams (Allman Brothers) moare de cancer la plămâni la numai 34 de ani.


1986 - Moare managerul Albert Grossman. Grossman s-a ocupat de artiști ca Bob Dylan, Janis Joplin sau The Band.


1994 - Alice in Chains lansează cel de-al doilea album de studio, „Jar of Flies”, disc care va atinge cea mai înaltă poziție în topul american. E primul EP din istorie care debutează pe locul 1 în topul Billboard 200, vânzările din prima săptămână depășind 141.000 de exemplare în Statele Unite. EP-ul autoprodus a fost scris și înregistrat în decursul unei singure săptămâni la London Bridge Studio din Seattle.


2011 - O fostă Miss Canada a devenit prima persoană din lume care a obținut un Master în The Beatles la Hope University din Liverpool.


2015 - Solistul grec Demis Roussos, care a vândut mai mult de 60 de milioane de discuri în carieră, moare. Demis Roussos a fost membru, alături de Vangelis, al formației de rock progresiv Aphrodite's Child și a avut apoi o carieră solo de succes.


1938 - s-a născut solista Etta James. Vocea profundă și gravă a lui James făcea legătura între blues și rock and roll. A câștigat șase premii Grammy și 17 premii Blues Music Awards. A fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame în 1993, în Grammy Hall of Fame în 1999 și în Blues Hall of Fame în 2001. Ne-a părăsit pe 20 ianuarie 2012.