19 Septembrie in istoria muzicii

19 Septembrie in istoria muzicii

1993  - Pearl Jam lansează cel de-al doilea album, „Vs”. Trupa va alege să nu filmeze niciun videoclip pentru promovarea acestuia. În ciuda acestui lucru, discul doboară recordul de vânzări pentru un album în prima săptămâna de la lansare.

Foto: Getty Images/ Guliver.

1969 - Creedence Clearwater Revival ajung pentru prima și ultima oară pe primul loc în topul britanic cu melodia „Bad Moon Rising”. Fogerty ar fi scris cântecul după ce a vizionat filmul „The Devil and Daniel Webster”, din 1941. Piesa a fost inspirată de o scenă din film în care un uragan distruge culturile mai multor ferme, dar le cruță pe cele ale lui Jabez Stone, personajul din film care face un pact cu diavolul în schimbul bogăției.

1969 - Child, trupa în care cânta Bruce Springsteen, susține două concerte la Free University în Virginia.

1970 - Are loc prima ediție a festivalului Glastonbury în Anglia.

1973 - Moare Gram Parsons, membru fondator Byrds. În primă fază, s-a crezut că a murit în urma unui atac de cord, însă, în cele din urmă, s-a descoperit că decesul a survenit în urma unei supradoze.

1975 - Queen semnează un contract cu John Reid, managerul lui Elton John. Reid a avut o carieră roditoare, pe care a început-o la 18 ani, în 1967.

1981 - „Tattoo You” al celor de la Rolling Stones intră în topul american pe locul 1. Este un album compus în principal din înregistrări din sesiuni anterioare, unele dintre ele vechi de un deceniu, cu voci noi și suprapuneri. Rolling Stones au alcătuit această colecție, adăugând două piese noi, pentru a avea un nou album pe care să-l promoveze în turneul lor mondial din 1981 și 1982.

1981 - Simon and Garfunkel se reunesc pentru un concert în New York. 400.000 de fani participă la eveniment.

1987 - Grateful Dead ajung pe locul 10 în SUA cu „Touch Of Grey”, singurul hit al trupei. Videoclipul piesei a fost difuzat mult pe MTV și a înfățișat o reprezentație live a trupei, în care mai întâi au apărut marionete de schelete în mărime naturală îmbrăcate ca trupa, apoi ei înșiși.

1990 - Eddie Vedder este selectat ca vocalist principal al ceea ce va deveni Pearl Jam, după ce Jeff Ament, Stone Gossard și Mike McCready ascultă un demo, unde Vedder a adăugat voce pe trei melodii instrumentale pe care trupa le-a înregistrat.

1992 - Radiohead filmează clipul pentru piesa „Creep” în cadrul unui concert din Oxford, Anglia. Va deveni un hit odată cu relansarea din 1993. Radiohead cântă live foarte rar hitul, din cauza presiunii exercitate de succesul exploziv al piesei asupra trupei.

2005 - Cartea recordurilor anunță că Status Quo este formația cu cele mai multe piese în topul britanic în decursul anilor, 61 de hituri. Queen sunt pe locul doi cu 52, iar Rolling Stones pe trei, cu 51 de melodii.

2008 - Moare toboșarul Earl Palmer. A lucrat cu The Beach Boys, Little Richard („Tutti Frutti”), Frank Sinatra, Ike And Tina Turner („River Deep, Mountain High”), The Monkees, Fats Domino („I'm Walkin”), Neil Young, Elvis Costello, Tom Waits, The Righteous Brothers („You've Lost That Lovin' Feelin”), Randy Newman, Bonnie Raitt, Tim Buckley, Little Feat and Elvis Costello.

2014 - Hozier lansează albumul de debut, care îi poartă numele. Single-ul „Take Me to Curch” va primi o nominalizare la Premiile Grammy pentru „Song of the Year” și este certificat de trei ori Platină în Statele Unite.

1943 - s-a născut Cass Elliott, solistă Mamas and the Papas. A murit în 1974 în urma unui atac de cord.

1946 - s-a născut John Coghlan, tobe Status Quo.

1958 - s-a născut Lita Ford, ex-The Runaways.

1963 - s-a născut Jarvis Cocker, solist Pulp.

1967 - s-a născut Toni Șeicărescu, ex-Iris, ex-Direcția 5

1967 - s-a născut Nicu Damalan - Direcția 5