18 Martie in istoria muzicii

18 Martie in istoria muzicii

2002 - The Ramones este inclusă în Rock and Roll Hall of Fame de Eddie Vedder, solistul Pearl Jam, prieten apropiat al grupului. Pentru eveniment, Vedder se tunde punk.

Ramones a fost o formație rock americană, formată în suburbia New Yorkului, Forest Hills, Queens, în 1974. Este considerată de mulți critici formația care, cu toate că nu a inventat genul, este printre cele mai importante ale punk-ului.

Foto: Getty Images/ Guliver.

1965 - Membrii Rolling Stones sunt amendați cu 5 lire fiecare pentru că urinaseră într-un loc public.

1967 - Steve Winwood pune bazele grupului Traffic, alături de Jim Capaldi, Chris Wood și Dave Mason. A început ca o trupă de rock psihedelic și și-a diversificat sunetul prin utilizarea unor instrumente precum clape, sitar și alte instrumente de suflat, precum și prin încorporarea în muzica lor a tehnicilor de jazz și improvizație.

1967 - Pink Floyd semnează primul contract cu EMI. În 2011, după dispute legale cu casa de discuri EMI în legătură cu utilizarea online a melodiilor lor, semnează un nou contract, ajungându-se la o înțelegere.

1967 - Beatles ajunge nr. 1 în Statele Unite cu „Penny Lane / Strawberry Fields Forever”. Acesta a reprezentat o schimbare față de single-urile anterioare ale grupului și o experiență de ascultare nouă pentru publicul pop contemporan. Deși, inițial piesa a divizat și a creat confuzie în rândul criticilor muzicali și al fanilor grupului, s-a dovedit a fi foarte influentă pentru genul psihedelic. Filmul promoțional care îl însoțește este, de asemenea, recunoscut ca fiind o lucrare de pionierat în domeniul videoclipurilor muzicale.
1972 - Neil Young este nr. 1 în Statele Unite cu „Heart Of Gold”. Melodia, care are ca voci de fundal James Taylor și Linda Ronstadt, face parte dintr-o serie de piese acustice ușoare care au fost scrise parțial ca urmare a unei accidentări la spate. Incapabil să stea în picioare pentru perioade lungi de timp, Young nu mai putea cânta la chitară electrică, așa că a revenit la chitara acustică, la care putea cânta stând jos. De asemenea, a cântat la muzicuță în timpul celor trei porțiuni instrumentale, inclusiv în introducerea melodiei.

1972 - T-Rex susține primul concert dintr-o serie de două sold out-uri pe Wembley Arena.

1976 - Serialul științifico-fantastic „The Man Who Fell To Earth”, în care juca David Bowie, are premieră la Londra.

1977 - The Clash lansează single-ul de debut, „White Riot”. În acest cântec, Joe Strummer, liderul trupei Clash, își exprimă opinia că tinerii albi ar trebui să fie indignați de guvernul lor opresiv, la fel ca și cei de culoare, și ar trebui să demonstreze asta prin acțiuni directe și proteste. El a precizat că melodia - și grupul - nu pledează în niciun fel pentru violență și că, în mod cert, piesa nu poartă mesaje rasiste.

1978 - Aerosmith, Santana, Heart, Dave Mason, Ted Nugent și Mahogany Rush concertează împreună la California Jam II în California.

1996 - Sex Pistols anunță revenirea pe piață, după 20 de ani de la desființare. The Sex Pistols se vor reuni din nou și vor concerta și în 2002 și 2007.

2004 - Courtney Love se dezbracă în emisiunea lui David Letterman.

2013 - Primul album David Bowie după 10 ani de pauză, „The Next Day” este lansat, ajunge pe locul 1 în topul din Regatul Unit și devine cel mai bine vândut album al anului în Marea Britanie. Retras din atenția publicului după atacul de cord din 2004, acesta a fost primul său album de studio în zece ani. Coprodus de Bowie și Tony Visconti, albumul a fost înregistrat în New York City între mai 2011 și octombrie 2012.

2017 - Chuck Berry, pionierul rock and roll-ului moare, la 90 de ani. În cariera sa longevivă, de peste 70 de ani, artistul a compus multe piese care au rămas în istorie. Printre acestea, „Johnnie B. Good”, „Sweet Little Sixteen”, „Roll Over Beethoven” și „School Days”, clasice ale genului.

1963 - s-a născut Jeff LaBar, chitarist Cinderella.

1966 - s-a născut Jerry Cantrell, chitară și voce Alice In Chains.