13 Februarie in istoria muzicii

13 Februarie in istoria muzicii

1950 - s-a născut Peter Gabriel, solist si compozitor Genesis, trupa pe care a părăsit-o în 1975. După Genesis, Peter Gabriel a început o carieră solo de mare succes, odata cu lansarea single-ului "Solsbury Hill", în 1977.

Foto: Getty Images/ Guliver.

 

1965 - The Rolling Stones încheie un turneu de 16 concerte în Australia.

1967 - The Beatles lansează dublul single "Strawberry Fields Forever/Penny Lane" la Capitol Records în US. Single-ul va petrece 10 săptămâni pe prima poziție a topului american.

1969 - Bob Dylan înregistrează "Lay Lady Lay". "Lay Lady Lay" a fost scrisă inițial pentru coloana sonoră a filmului "Midnight Cowboy", dar nu a fost prezentată la timp pentru a fi inclusă în film. Cântecul a devenit un standard și a fost reluat de numeroase trupe și artiști de-a lungul anilor, inclusiv The Byrds, Ramblin' Jack Elliott, The Everly Brothers, Neil Diamond, Melanie, The Isley Brothers sau Duran Duran.

1970 - Black Sabbath lansează albumul de debut, autointitulat. În 1970 ziua era 13, vineri. Discul este considerat și astăzi un pilon al muzicii heavy metal.

1974 - David Bowie respinge oferta unei organizațîi de a compune un imn pentru comunitatea gay.

1978 - Dire Straits începe înregistrările pentru primul album, la Londra. Pe disc se află și single-ul "Sultans of Swing" care s-a bucurat de 132 de săptămâni în topul din Marea Britanie.

1980 - Phil Lynott (Thin Lizzy) se însoară cu Caroline Crowther.

1980 - Poliția intră în casa lui John Lydon (The Sex Pistols) pentru un control. Erau informați că acolo există droguri. John îi primește învârtind o sabie deasupra capului, însă nu este găsit nimic ilegal.

1982 - Marmura de pe mormântul lui Ronnie Van Zant (Lynyrd Skynyrd) este furată. Poliția o găsește două săptămâni mai târziu, folosită că pod peste un mic rău.

2004 - Led Zeppelin primește premiul pentru întreaga activitate, Lifetime Achievement Award la ceremonia Premiilor Grammy. Jimmy Page, John Paul Jones și Jason Bonham participa la eveniment, Robert Plant fiind în turneu pentru promovarea albumului sau.

2005 - U2 ajunge nr. 1 în Marea Britanie cu single-ul "Sometimes You Can't Make It On Your Own".

2007 - Rod Stewart este plătit cu un milion de dolari penru apariția la un eveniment privat.

2011 - Albumul Arcade Fire "Suburbs" cucereste "Album of the Year" la Premiile Grammy. Mulți oameni nu auzisera de trupa canadiană, incepand o campanie cu meme-uri pe internet cu sibiectul: "Cine este Arcade Fire?"

1950 - s-a născut Mihai Cernea - Sfinx, Mondial.

1952 - s-a născut Ed Gagliardi, basisst Foreigner.

1961 - s-a născut Henry Rollins, solist Black Flag, iar apoi Rollins Band.