Rock News

8 lucruri despre David Bowie la 8 ani de la dispariția sa

David Bowie a murit în 2016, la două zile după ziua sa de naștere și lansarea ultimului său album, „Blackstar”. Lumea muzicii îi simte și azi lipsa. Să ne aducem aminte de el prin câteva detalii mai puțin cunoscute despre el

După o carieră de aproape jumătate de secol, David Bowie a lăsat lumea mai bogată cu 26 de albume de studio, plus zeci de discuri live și de compilație. A adunat peste 100 de nominalizări la diferite premii importante pentru industria internațională de muzică și a câștigat 49 dintre acestea, fiind multiplu câștigător Grammy, MTV, Brit și NME Awards. 

Pe 8 ianuarie 2016, de ziua lui de naștere, Bowie a lansat „Blackstar”, care avea să fie și ultimul său material discografic. Peste doar două zile, acesta s-a stins după lupta cu cancerul de ficat, boală despre care publicul nu aflase până la anunțul decesului. La ediția a 59-a a Premiilor Grammy, „Blackstar” a dominat lista câștigătorilor, fiind numit în anii următori apariției drept unul dintre cele mai bune discuri ale sale și ale întregii decade. Ulterior, a fost chiar inclus în cartea lui Robert Demetry, „1001 Albums You Must Hear Before You Die”.


1. Ziggy sau Bowie?

David Bowie a avut de-a lungul anilor mai multe alter ego-uri, însă Ziggy Stardust a fost cu siguranță cel mai cunoscut dintre toate. Atât de bine își însușise muzicianul acest personaj în prima parte a anilor ’70 încât a recunoscut că nici măcar el nu mai putea face distincția între personalitățile sale. Ăsta a fost motivul pentru care în timpul unui concert din 1973 Bowie a anunțat că vrea să pună definitiv punct perioadei Ziggy. 


2. Fratele său a fost o imensă inspirație pentru muzica lui.

Terry Burns, fratele vitreg al lui Bowie, s-a confruntat cu probleme psihice serioase și a sfârșit prin a-și lua viața după ce a fugit din spitalul în care era internat. Întreaga situație l-a inspirat pe artist să compună piese precum „Aladdin Sane”, „All the Madmen,” și „Jump They Say”.


3. Ce citea David Bowie? 

Bowie era atât de mare iubitor al lecturii încât avea perioade când citea o carte pe zi. La un an după moartea acestuia, fiul său a fondat un club de lectură în amintirea tatălui său, iar în 2019, jurnalistul John O’Connell a publicat „Bowie’s Bookshelf: The Hundred Books that Changed David Bowie’s Life”. Fiecare titlu din listă e însoțit de un eseu despre posibila influență pe care acesta a avut-o pentru cântăreț. 


4. Un susținător al tehnologiei și al serviciilor de music streaming. 

Un vizionar din fire, Bowie a fost primul artist mare care să lanseze un single online, în septembrie 1996. Doi ani mai târziu, acesta și-a lansat chiar și propriul provider de internet, BowieNet, devenit printre cele mai populare servicii din domeniu în anii ce au urmat.  


5. Elton John, printre artiștii pe care Bowie nu îi mai tolera. 

În tinerețe, Bowie si Elton John au devenit rapid foarte buni prieteni și petreceau adesea timp vorbind despre muzică. După moartea lui David din 2016, John a recunoscut că cei doi nu își mai vorbiseră de aproape 40 de ani din cauza unor divergențe peste care nu au reușit să treacă niciodată. De altfel, se pare că acesta nu era singurul cu care Bowie nu voia să aibă de-a face. Pe „lista neagră” se aflau și alți muzicieni precum Axl Rose, Paul McCartney, Gary Numan sau membrii trupei The Jesus and Mary Chain. 


6. Povestea din spatele privirii sale. 

E greu să nu îți imaginezi aspectul celor doi ochi diferiți când te gândești la David Bowie. Acesta suferea de anizocorie, o afecțiune care se manifestă prin inegalitatea pupilelor oculare. La 15 ani, Bowie a intrat într-o altercație cu un coleg pentru o fată și a primit o lovitură în unul dintre ochi care i-a lăsat un semn pe viață. Acesta a fost și motivul diferenței de culoare dintre ochii săi, ambii fiind inițial albaștri. 


7. Perfect timing pentru primul său hit. 

Pe 11 iulie 1969, Bowie a lansat single-ul „Space Oddity” într-un moment cum nu se putea mai bun. După doar nouă zile de la lansare, BBC l-a folosit cu ocazia aselenizării. A sfârșit prin a deveni primul său hit masiv în UK. Ulterior, piesa a răsunat în spațiu, în mașina marca Tesla pe care Elon Musk a lansat-o în 2018. De asemenea, manechinul așezat la volanul mașinii a primit numele „Starman”, o altă referință din universul Bowie, mai exact de pe albumul „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” din 1972.


8. Care era, de fapt, numele lui real. 

În tinerețe, cântărețul a decis să adopte David Bowie ca nume de scenă, cel real fiind David Robert Jones. Motivul deciziei a fost de a nu fi confundat cu Davy Jones, solistul The Monkees. Bowie provine dintr-un vechi cuvânt de origine irlandeză și înseamnă blond.