Ultimul raport de la Fundamental Rights Agency arată că, în unele țări europene, cifrele referitoare la discriminarea rasială au crescut dramatic între 2016 și 2022. Spre exemplu, Austria și Germania prezintă cele mai mari salturi, de la 42% la 64%, respectiv de la 33% la 64%. În Germania, rasismul aproape s-a dublat. În schimb, în același interval de timp, în Franța, Luxemburg și Portugalia nivelul de rasism a scăzut.
Bogdan Voicu a venit în studioul Rock FM azi-dimineață pentru a oferi o perspectivă mai amplă asupra fenomenului. Acesta susține că, atunci când majoritatea lumii se îndreaptă împreună într-o direcție, spre progres, vor exista indubitabil câteva țări care vor trage să țină progresul pe loc, pentru că preferă lucrurile așa cum erau. Specialistul a dat un exemplu, „după ce a picat Cortina De Fier, s-a resimțit nevoia de muncitori imigranți, pentru că forța de muncă europeană îmbătrânise. Acești imigranți au devenit din ce în ce mai vizibili, deci rata rasismului a crescut. Așa că, la finalul anilor ’90, deveniseră populare ideologiile de extremă dreaptă”. Expertul a spus si că situația a fost asemănătoare și în cazul crizei refugiaților sirieni sau în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina.
„România nu stă rău, pentru că nu are asupra cui să manifeste rasism. Imigranții sunt puțini, dar vor veni din ce în ce mai mulți, așa că trebuie să ne așteptăm la creșterea ratei de discriminare rasiale în următorii ani”, susține Bogdan Voicu. „La noi, populația e destul de slab educată, deci, când vom avea parte de forță de muncă educată formată din imigranți, vom ajunge la manifestări rasiste. Va fi vorba de segmentare socială”.
Pentru discuția integrală, ascultați emisiunea de azi „Morning Glory”, sub formă de podcast, pe rockfm.ro!