Rock News

Gospel, o nouă tradiție la FITS care a prins rădăcini în inimile sibienilor

De câteva ediții încoace ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, concertele de gospel sunt la mare căutare și atrag mii de oameni care se înghesuie în impunătoarele catedrale romano-catolice din oraș pentru a asculta showurile celor mai buni performeri din lume

De câțiva ani, sunt nelipsite concertele gospel din selecția categoriei indoor a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, unde biletele se epuizează rapid pentru publicul pentru care, acest gen de performance a devenit deja o tradiție la mare căutare. 

Anul acesta, zece dintre cei aproximativ 180 de artiști ai London International Gospel Choir au revenit la festivalul de arte performative devenit unul dintre cele mai mari trei evenimente de acest gen din lume. La rândul său, London International Gospel Choir e unul dintre cele mai bune și apreciate grupuri din lume pe segmentul său. Un grup de artiști cu adevărat remarcabili care, în aceste timpuri tensionate, se definesc prin faptul că își propun să aducă oamenilor un mesaj de speranță, iubire și comuniune, prin muzica lor. Aceștia includ în setlistul lor diferite compoziții clasice pentru show-urile de Gospel, piese ale unor artiști cu o puternică influență Gospel ca Stevie Wonder, Aretha Franklin, precum și selecții de piese contemporane reorchestrate. Grupul din capitala Marii Britanii, cu aproape 200 de membri, e format în totalitate din oameni cu vieți normale, joburi de zi, pe care-i unește pasiunea pentru muzică și dorința de a-i bucura pe alții. Alături de ei poate merge oricine, cu condiția de a locui în Londra și de a trece de un proces de selecție. 


Cei zece reprezentanți ai corului londonez au creat un show special pentru participarea în ediția cu numărul 30 a FITS 2023. Pe aproape întreaga durată a festivalului din acest an, ei au performat spectacolul într-o selecție a celor mai importante catedrale din emblematicul oraș medieval. La Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Treime”, adică cea impunătoare din Piața Mare a orașului, am reușit și eu să prind un loc la concertul lor, unde am fost uimit de cât de variat era publicul. Cu mic, cu mare, oamenii au venit fascinați să asculte concertul de muzică gospel. Și cu siguranță nimeni nu a plecat dezamăgit, mai ales că ansamblul e recunoscut nu doar pentru soliștii săi extraordinari, ci și pentru momentele interactive pe care le au cu publicul. La final, fețele tuturor celor prezenți erau luminate și încântate. Un concert de gospel în timpul la FITS e o doză pură de fericire și bună dispoziție. 

Muzica gospel e definită ca muzica creștină – bisericească afroamericană din secolele 20 și 21. E adesea reprezentată în filmele prin corul de oameni de culoare care cântă piese glorioase, impunătoare și adesea antrenante în bisericile din SUA. În principal o muzică corală, se mai caracterizează și prin puternicele influențe din blues și jazz. Termenul „Gospel” înseamnă „evanghelie” în engleza modernă și derivă de la termenul din engleza veche „godspel” reprezentând echivalentul românesc pentru „Buna Vestire”. În ciuda originilor și puternicelor conexiuni cu biserica, în timp, gospel a devenit un gen derivat, răspândit în toată lumea, care a ajuns chiar și în zona gospelului pop. Mulți artiști au fost puternic influențați de muzica gospel. Regele Rock and Roll, Elvis Presley, poate că nu s-ar fi apucat de muzică, sau cu siguranță n-ar mai fi avut același stil, dacă n-ar fi crescut în comunitățile afroamericane, înconjurat încă de mic de muzica gospel. 

Având în vedere că artiștii londonezi par a se simți minunat, iar publicul pare să nu se mai sature de muzica lor, există o mare posibilitate ca seria concertelor de gospel chiar să rămână o tradiție neîntreruptă a acestui festival. Poate, într-o zi, chiar să fie unul dintre lucrurile de bifat neapărat când ești la FITS.