Rock News

Ghidul primului festival Electric Castle

Anul trecut am fost pentru prima oară la un festival mare, anume, Electric Castle. Am fost total nepregătită, așa că i-am solicitat Renatei Rozenberg niște sfaturi pentru cei care vor să știe din timp la ce să se aștepte!

Anul trecut am fost pentru prima dată la un festival mare. Terminasem masteratul, strânsesem niște bani și am decis să îi cheltui la Electric Castle, pe o experiență completă de festival, cu camping, cu o comunitate de tineri frumoși și cu un „trib” de apropiați cu care să trăiesc intens timp de cinci zile. În fanteziile mele despre cum urma să mă distrez, am uitat complet pe ce lume trăiesc. Am venit după mine cu o păturică pufoasă, fără să mă gândesc cât de frig se face de fapt noaptea într-un câmp de pe lângă Cluj. Mi-am împachetat rochițe cât mai șic pentru concerte, în care am ajuns să tremur din toate încheieturile, dacă nu mă mișcam constant. Am sacrificat locul unei perechi în plus de șosete pentru placa de păr, care a adunat praf în cort pe tot parcursul festivalului. 

Anul acesta am fost mai deșteaptă. Am apelat la sfaturile Renatei Rozenberg despre cum ne pregătim de un Electric Castle mai comod și despre lucrurile la care ar trebui să ne așteptăm din timp. 

Camping-ul Electric Castle e cea mai practică soluție pentru cazare 

„Orice drum în plus înseamnă că pierzi timp pe care ai putea să îl petreci în festival”, spune Renate. Farmecul unui festival constă în mai mult decât a te duce la un concert. În camping găsești mai mult decât 20.000 de capete, vei intra într-o comunitate de persoane de tot felul, familii cu copii, tineri cu stele în ochi, proaspeți absolvenți de facultate, cu povești de viață diverse și cu toții cu un scop comun – să se simtă bine. În plus, ai la îndemână toate cele necesare acolo și, dacă ai nevoie de ajutor, îl găsești imediat în oricine, fie festivalier sau voluntar. „Plăcerea de a fi parte din ceva o găsești, acolo, în camping”. 

Renate mi-a povestit cu căldură că, anul trecut, când s-a dus la duș, și-a uitat la cort gentuța cu șamponul și cele esențiale. A întrebat lumea dacă o poate ajuta și i-a răspuns o fostă colegă de liceu cu care nu se mai văzuse de mult. 

Ce ne trebuie musai la noi? 

În funcție de tipul de cort sau căbănuță în care te cazezi, trebuie să ai în vedere diferite lucruri care să îți asigure confortul. Există și căsuțe din lemn deja pregătite cu saci de dormit. Majoritatea corturilor nu sunt dotate cu așa ceva, deci trebuie să îți iei de acasă. Noaptea se face foarte frig, așa că sacul de dormit și pijamaua groasă sunt necesare. 

E important să ai la tine șlapi. „Sunt multe băi, însă trebuie să reținem că până la băi, ai o distanță de parcurs”. 

Bateria externă e foarte utilă. Sunt stații de încărcat în camping, însă e bine să avem la îndemână un ajutor în plus. Mai presus de atât, cine vrea să piardă timp lângă telefon, cât stă la încărcat? Sau, mai rău, nu vrem să rămânem fără acces la telefon în timpul festivalului. Fără baterie, e greu să ții pasul cu programul sau să îți găsești gașca, deci fii pregătit!

„Campingul e iluminat, dar nu strică să ai si o lanternă”. Și eu anul trecut m-am împiedicat de tot felul de obiecte noaptea pe drum spre cort, e bine să avem un surplus de lumină. 

Are rost să ne cărăm cu plăci de păr sau ondulatoare? „Plăcerea de a te pregăti pentru fiecare zi rămâne la îndemână oricui”. Sfatul Renatei pentru festivalieri e să vină cât pot de pregătiți de acasă, cel puțin la capitolul păr. Îl coafezi dinainte, iar pentru restul celor cinci zile, șamponul uscat e tot ce îți mai trebuie. „De regulă, ne ia valul la festival!”. În plus, sunt zone de modă și cu stiliști!

Crema de soare! Nu uita crema de protecție solară! Soarele bate puternic în luna iulie. 

Controalele de la intrări

Poți întra în camping cu aproape orice. La intrarea în festival, controalele sunt puțin mai stricte. Ideea nu e să cumperi mai mult din festival, ci să descurajeze oamenii să vină cu bagaj mare care ar incomoda pe ceilalți. Există supermarket cu prețuri de supermarket atât în festival, cât și în camping, așa că nu are rost să cari multe la tine. Bineînțeles că nu se permite accesul cu substanțe psihoactive, arme și drone. Obiectele interzise se regăsesc pe site-ul EC. 

Renate nu recomandă festivalierilor să vină cu aparatură foto sau video sofisticate. În festival, e o echipă mare care se ocupă de materialele vizuale. Un telefon e tot ce îți trebuie. „Am văzut și lume care a venit cu propriile trepiede. Creează disconfort pentru cei din jur”

Puncte de prim ajutor

Sunt marcate pe hartă și în aplicație. „Din fericire, nu am avut evenimente majore. Fie vin pentru că sunt deshidratați, fie pentru că uită să respecte un anumit tratament și se simt rău”.

„E bine să știm din prealabil dacă vii cu multe medicamente la tine. Dacă urmezi un tratament, e eficient să le știm, pentru a anunța voluntarii. Ei vor fluidiza controalele”.

Sunt câteva farmacii în sat. Punctele de prim ajutor sunt, totuși, acolo pentru urgențe. E ușor să găsești ceva pentru micile neplăceri. 

Toaletele

Vor fi mai multe toalete anul acesta la Electric Castle. „Lumea trebuie să înțeleagă că nu vrem să punem toaletele în drum”. Sunt marcate pe hartă. „E bine să le localizezi din timp, pe lumină, pentru că seara poate fi mai greu să te orientezi”. Ca la orice petrecere se face un vârf, dar atâta timp cât ții cont de oră și flux de lume, mersul la toaletă nu va fi o problemă. 

Transportul

Renate recomandă să planifici din timp călătoriile. Distanțele relativ scurte se parcurg mai greu în timpul festivalului, deci lumea ar trebui să vină mai din timp. Trenul și autobuzul rămân cele mai eficiente mijloace de transport pentru călătoria spre și de la festival, pentru cei cazați în Cluj. 

Cei care vin cu mașina trebuie să înțeleagă și că vor fi nevoiți să mai meargă și pe jos de la parcare. Nu putem parca toți foarte aproape de intrarea în festival.

„Experiența de anul trecut e o lecție învățată pentru noi, am venit cu câteva soluții de a eficientiza transportul”.

 Inițiativa „Pitch My Parents” și siguranța în festival

Pentru adolescenții care nu știu să își convingă părinții să îi lase la festival, organizatorii au conceput o campanie prin care explică de ce Electric Castle e un festival sigur. 

Minorii primesc brățări speciale și nu au acces la băuturi alcoolice. În plus, siguranța e o prioritate. Vin și familii cu copii mici, care se mai pierd, cum, de altfel, s-a întâmplat și anul trecut. Însă atât publicul, cât și organizatorii s-au mobilizat și au întors copilul la ai lui foarte rapid. 

În festival e afișat mai peste tot un număr de telefon pentru tot felul de probleme, precum potențiale pericole sau situații de urgență. Se pot sesiza toate acolo.

Parola „Angel Shot” poate fi folosită la bar în caz că te afli într-un pericol, dar simți că nu poți exprima implicit că ești în nesiguranță. Personalul va ști imediat ce să facă să te ajute. 

Așadar, atâta timp cât luăm în calcul sfaturile Renatei, vom avea parte de o experiență minunată la Electric Castle anul acesta. Veniți pregătiți, încărcați pozitiv și cu mintea deschisă. See you at the castle!

Foto: Pexels