Rock News

5 piese reprezentative ale trupei Omul cu Șobolani

OCS cântă alături de Alternosfera, Trooper, Zob și Stema la ediția a II-a din Out of Office Fest, azi, 6 mai, la Arenele Romane.

Omul cu Șobolani este o formație care se axează pe genul muzical rock alternativ și punk rock, înființată pe 1 august 1997, în Constanța. Numele trupei a fost inspirat de cartea omonimă a lui Sigmund Freud, pe care Dan Amariei a văzut-o pe o măsuță și și-a zis că dacă va avea o trupă, așa îi va spune. Formația este alcătuită din Dan Amariei (voce), Nicolae „Nucu” Aramă (chitară), Radu Caragea (chitară bas) și Mihnea Dobrotă (tobe). Concertul de debut a avut loc în clubul „Big Mamou” din București în luna mai a anului 1998. Primul videoclipa fost cel de la piesa „Vara pe Oliță”. Despre această piesă se poate spune că ilustrează cel mai bine viitorul plin de fluctuații al formației. Omul cu șobolani e considerată cea mai longevivă trupă de rock alternativ din România.

Iată 5 piese reprezentative ale trupei:

„Mâinile sus” este o piesă din albumul care poartă același nume și care a apărut în anul 2002. Aceasta începe cu o perspectivă asupra țării noastre, care este privită ca fiind populată de oameni nepotriviți, dar și cu menționarea unor indivizi care au gândirea un pic mai dezvoltată, referință la membrii trupei. Refrenul include, evident, numele piesei și îndeamnă publicul spre a se lăsa dus de val.



„Odă (În Piața Romană)”, piesă lansată în albumul „Ne Punem În Cap” din 2001, dezvăluie o stare generală de relaxare și nepăsare. Piesa începe prin exprimarea dezinteresului și a sentimentului de neadaptare. Așteptarea unei schimbări care întârzie să apară constituie de asemenea un element important în construcția piesei în care „Piața Romană” nu rimează degeaba cu „de pomană”.



Piesa „(Dez)orientat” din albumul „Ne Punem În Cap”, 2001, este o piesă cu versuri relativ puține, ca destule dintre cele care au fost prezentate de trupă. Aceasta exprimă, pe de-o parte, dorința de îndreptare, dar și cea de evadare, de aici și nehotărârea ce provoacă starea de dezorientare, de pierdere.



„Cea mai frumoasă zi” este o piesă care face parte din albumul, lansat în anul 2011, intitulat „Retro”. Un cover superb după piesa lui Alexandru Andrieș, clip excelent. 



Piesa „Oglinzi” de pe albumul „Fabrica de păpuși”, lansat pe 18 octombrie 2019, reamintește că toată puterea de care ai nevoie mai departe în toate acțiunile vieții se află chiar în mâinile tale. Pentru că „oglinzi, oglinzi/ lumea se reflectă și tu nu te prinzi”.




text de Alexandra Mihai (Studentă)