Morning Glory

Muzica și nervișory

Dis-de-dimineață, la „Morning Glory”, realizatory au vorbit cu Radu Paraschivescu despre „naziștii gramaticii” și cu doctorul psihiatru Vlad Stroescu despre miturile legate de muzică. S-a meritat!

În primă fază, glorioșy, împreună cu invitatul lor, Vlad Stroescu, psihiatru, l-au sunat pe Radu Paraschivescu să discute problema uneia dintre cele mai enervante specii ale rasei umane, „grammar nazis” („naziștii gramaticii”). Radu susține că poate fi util să corectezi pe cineva, atunci când greșeala gramaticală schimbă mesajul propoziției. Însă, de regulă, persoanele care corectează gramatica folosită de ceilalți  caută să își îmbunătățească stima de sine. A corecta pe cineva e tot un fel de a pune la punct persoana cu care vorbim, mai ales atunci când corectorul nu mai are argumente. Așa că se leagă de exprimarea celuilalt. Deci, nu te simți prost când te corectează cineva, probabil are niște frustrări. 

„Aia e. Măcar „cu muștar” știm toți să spunem corect” – Răzvan Exarhu

După încheierea apelului cu colegul  de radio, realizatory au deschis subiectul miturilor legate de muzica clasică, alături de Vlad Stroescu. Oare ajută compozițiile lui Mozart să producă vacile mai mult lapte? Oare ne crește IQ-ul dacă ascultăm simfonii? Dăm mai mult randament pe muzică clasică? Întrebările sunt numeroase, așa că începem cu începutul.

De unde a pornit mitul ăsta? Vlad spune că tot de la vreun cercetător. Totuși, el e de părere că dacă ești interesat de muzica clasică, deja ai IQ-ul mai mare. Acesta a explicat că ne naștem muzicali, însă, dezvoltarea  muzicală a majorității se oprește prematur, cam pe la vârsta de cinci ani. Asta pentru că nu mai explorăm, ascultăm ce ni se dă mură-n gură. 

Răzvan a pus o parte a „Sonatei 448” de Mozart și a întrebat lumea dacă se simte relaxată. Răspunsul general a fost nu. Totuși, există multe playlist-uri care pretind a fi relaxante. Vlad crede că există un sâmbure de adevăr pentru că muzica „apasă niște pedale” pe care cu greu le accesăm altfel. 

Pentru mai multe detalii despre cât de enervanți sunt ăia care te tot corectează și despre miturile legate de muzica clasică, ascultă emisiunea, sub formă de podcast pe rockfm.ro. 


Morning Glory - 8.03.2023 - invitat Vlad Stroescu

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:50:47

Morning Glory - 25.04.2024 - Paul Ipate

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:22:07

Morning Glory - 24.04.2024 - ADA CONDEESCU

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:11:49

Morning Glory - 23.04.2024 - Emanuel Pârvu

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:25:01