Interviurile Rock FM EXCLUSIV Online

INTERVIU (exclusiv) cu Nathan Johnson, compozitorul coloanei sonore pentru noul film „La cuțite: Misterul din Grecia”

„Scriu din perspectiva fiecărui personaj”

de Silvia Trașcă

Acțiunea „Knives Out”, cu Daniel Craig în rol principal, continuă la Netflix. În a doua parte a filmului semnat de Rian Johnson, detectivul Benoit Blanc rezolvă un nou caz al unei crime misterioase.

„La cuțite: Misterul din Grecia” are premiera pe platforma de streaming începând cu 23 decembrie.

Sinopsis-ul oficial sună cam așa: Benoit Blanc revine pentru a dezlega misterul unei noi povești polițiste semnate de Rian Johnson. În această nouă aventură, îndrăznețul detectiv apare în mijlocul unei luxoase proprietăți private aflate pe o insulă din Grecia, însă nu se știe cum și de ce a ajuns acolo, acesta fiind doar primul dintre nenumăratele puzzle-uri care așteaptă să fie rezolvate. 

Blanc face curând cunoștință cu un grup pestriț de prieteni care s-au adunat la întâlnirea lor anuală, la invitația miliardarului Miles Bron. Printre cei aflați pe lista oaspeților se numără Andi Brand, fosta parteneră de afaceri a lui Miles, Claire Debella, actuala guvernatoare a statului Connecticut, omul de știință avangardist Lionel Toussaint, creatoarea de modă Birdie Jay, fost model, și conștiincioasa ei asistentă pe nume Peg, precum și influencerul Duke Cody, însoțit de Whiskey, iubita lui. 

Așa cum se întâmplă în cele mai reușite povești polițiste, fiecare personaj ascunde propriile secrete, minciuni și motivații. Atunci când unul dintre membrii grupului este ucis, toți ceilalți devin suspecți. 




Întorcându-se la franciza pe care a inițiat-o, cineastul nominalizat la Oscar Rian Johnson semnează scenariul și regia filmului La cuțite: Misterul din Grecia și adună în jurul său o nouă distribuție plină de vedete, din care fac parte Daniel Craig, care revine în rolul lui Blanc, Edward Norton, Janelle Monáe, Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr., Jessica Henwick și Madelyn Cline, alături de Kate Hudson și Dave Bautista.


ZARURILE AU FOST ARUNCATE: ÎN MIEZUL MISTERULUI 

La fel ca personajele pe care le interpretează, membrii distribuției de vedete din La cuțite: Misterul din Grecia nu au fost tocmai siguri la ce ar trebui să se aștepte atunci când au decis să se implice în proiect, însă tuturor le-a fost clar că va fi extrem de captivant să lucreze la continuarea extraordinarului succes din 2019 intitulat La cuțite, semnat de scenaristul și regizorul Rian Johnson.

După ce suburbiile tomnatice din New England au fost înlocuite de insule cu nisip fierbinte din Grecia, iar familia dezbinată a făcut loc unui grup de prieteni între care există și dușmănie, Edward Norton, Janelle Monáe, Kate Hudson, Dave Bautista, Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr., Jessica Henwick, Madelyn Cline și Daniel Craig, care a revenit în rolul extraordinarului detectiv Benoit Blanc, au avut deplină încredere în Johnson tocmai pentru le-a plăcut atât de mult primul film scris și regizat de celebrul cineast, care a fost nominalizat la Oscar la categoria Cel mai bun scenariu.

Atât privitorii, cât și criticii au apreciat misterul complex din primul film, din public făcând parte, desigur, și întreaga distribuție a lungmetrajului Misterul din Grecia.

 

Muzică și mister: compozitorul Nathan Johnson

Asemeni multor alți profesioniști din domeniu, compozitorul Nathan Johnson a colaborat în numeroase rânduri cu Rian Johnson. De fapt, este posibil să fie cel mai longeviv colaborator al regizorului, având în vedere că cei doi verișori lucrează cot la cot încă din copilărie, când organizau vizionări în premieră ale creațiilor lor în subsolul casei familiei. „Când toți ceilalți erau plecați în vacanța de vară, noi făceam un film sau muzică împreună”, a spus Johnson, un artist complex care a lucrat ca regizor, producător, editor și artist vizual cu colaboratori printre care s-au numărat Guillermo del Toro și trupa de indie pop Lucius.

Această relație de durată își arată roadele în planul creației, spune Johnson, care a compus muzica și pentru Codul morții, Frații Bloom, Looper: Asasin în viitor și La cuțite.

„E uimitor și am un sentiment de continuitate și consecvență”, spune el despre procesul lor care include o avertizare timpurie. „Când lucrez cu Rian, îmi spune ce scrie în timp ce scrie, îmi trimite scenariul după ce l-a terminat, iar eu încep să mă gândesc la lucruri foarte rapid”. Johnson merge apoi în platou cu conceptele discutate de cei doi pe parcurs. „Am echipament mobil pe care îl iau cu mine oriunde filmăm. Ziua sunt în platou, iar seara compun. Pe lângă faptul că e grozav, am avut ocazia de a-mi petrece vara în Grecia.”

A început prin a se gândi cum să dezvolte tema muzicală a lui Benoit Blanc din primul film în această nouă iterație, după care a lucrat la a identifica motive pentru noua locație și pentru personaje.

Nu există reguli în acest proces și Johnson nu are un stil al lui consacrat, ci se lasă inspirat de fiecare poveste atunci când creează coloana sonoră.

„L-aș putea ridica în slăvi pe Rian o zi întreagă, pentru că e absolut fantastic și un mare om, dar se pricepe și la a crea idei pentru paleta noastră și știe cum să colaboreze cu mine ca să obținem rezultatul dorit. E ca și când transformă fiecare film într-un «loc de joacă»”, a spus Johnson, „și îmi permite să mă zbengui în locul lui de joacă nou-nouț pentru următorul film. Îmi place tare mult stilul acesta de lucru.”

Pentru această nouă poveste a lui Benoit Blanc din Grecia, Johnson spune că directiva a fost: „E o aventură distractivă, vrem să simțim entuziasmul. E o chestie importantă. Tema titlului încapsulează acel sentiment oarecum clasic, însă plin de curaj al aventurii europene. Trebuie să simțim acel entuziasm al plimbării în lumea largă, dar și tensiunea, pericolul real care îi paște pe acești oameni. Vrem să simțim conexiunea cu personajele, tristețea atunci când un personaj la care ținem pierde ceva și, poate, până la final, vom reuși să legăm totul și să fie ca un cor pe care îl auzim intonând acea temă principală.”


Pe lângă temele mai mari, Johnson a creat și stiluri melodice pentru diferiții membri ai distribuției.

„Chiar scriu din perspectiva fiecărui personaj”, a spus Johnson despre abordarea lui. „Pur și simplu într-acolo vrea inima mea de compozitor să se îndrepte. Adesea, am motive pentru personaje. Unul dintre lucrurile foarte interesante în această privință este că ai posibilitatea de a întrețese acele teme muzicale, ceea ce corespunde cu ce se întâmplă pe ecran: vedem cum se cos și se descos ițele dintre personaje.”

„Toate acestea sunt subtilități. Nu mă aștept ca publicul să le identifice nici prima și nici a treia oară”, a declarat el referindu-se la motivul muzical ce îl însoțește pe personajul lui Monae, Andi, un arpegiu repetitiv. „Dar pentru mine, este util să mă gândesc la asta. Simt că, în final, treaba mea nu este să îmi scriu partitura, ci să încerc din răsputeri să pătrund în mintea lui Rian și să îl ajut să spună povestea pe care încearcă să o creioneze. Sper că asta se întâmplă atunci când lucrezi cu materiale tematice bazate pe personaje.”

Pentru personajele rebele ca și grup, Johnson ne spune că a găsit un laitmotiv care ar putea fi exprimat în moduri diferite pentru fiecare dintre ei, însă a folosit aceeași melodie dramatică, ascendentă. „Când auzim tema pentru Birdie, ea stă lângă piscină se gândește retrospectiv, iar tema este reluată într-o versiune mult mai plăcută, mai melancolică, după care revine într-un ton mult mai sumbru atunci când se sting luminile în casă.”

Artistul așteaptă cu nerăbdare a publicul să trăiască experiența acestei noi lumi. „Îmi place că nu este o reeditare a primului film. E ceva complet nou, ceea ce mi se pare atât de rar… Sper ca oamenii să pășească în această lume pe care au îndrăgit-o, însă să vadă un nou colț al ei.”

La Cuțite: Misterul din Grecia va fi lansat pe 23 decembrie pe Netflix și va rula în cinematografele românești timp de o săptămână.