Rock News

Tony Iommi și accidentul care a dus la inventarea heavy-metal-ul

Adeseori numit „maestrul riff-urilor metal” de colegul său de trupă, Ozzy Osbourne și „adevăratul părinte al heavy metalului” de chitaristul Queen, Brian May, călătoria lui Tony Iommi către statutul de star rock și inventator al unui gen muzical nu a fost lipsită de provocări. La sfârşitul adolescenţei, Iommi a suferit un accident grav la fabrica unde lucra, pierzându-și vârfurile degetelor mijlociu şi inelar de la mâna dreaptă.

Iommi nu a ajuns niciodată paznic de noapte, așa cum îl bătea gândul după ce și-a îmbunătățit calitățile fizice, antrenându-se ca boxer. Pentru un băiat slăbuț de origine italiană în Birmingham-ul clasei muncitoare, abilitățile de autoapărare erau o necesitate.

Până când a părăsit școala, a acceptat inevitabilul și și-a luat un loc de muncă într-o fabrică. Era o muncă "plictisitoare", după propriile cuvinte, dar plătea facturile și îi lăsa serile libere pentru concerte.

"Stăteam în linie și mi se dădeau lucruri de sudat, iar apoi erau trimise în altă parte. Într-o zi, persoana care trebuia să îmi trimită de sudat nu a mai apărut, așa că m-au pus să lucrez la o presă uriașă - o presă tip ghilotină. Nu știu ce s-a întâmplat, cred că mi-am bagat mâna înăuntru. Bang! A căzut. Mi-a luat doar capetele degetelor. Le-a smuls efectiv. În timp ce mi-am retras mâna, le-a smuls. Am rămas cu două cioturi, osul ieșea din deget".

"Am mers la spital și au tăiat oasele, iar apoi mi-au spus: 'Ar fi bine să uiți de ideea de a mai cânta.' Doamne, eram atât de supărat!".

Inspirat de legendarul chitarist de jazz Django Reinhardt, care cânta cu doar două degete la chitară, din cauza unui accident într-un incendiu, Iommi și-a făcut vârfuri de proteze improvizate folosind o sticlă de săpun din plastic și bucăți de piele. În ciuda durerii și provocărilor, Iommi a găsit modalități de a-și adapta stilul de a cânta. 

Pentru a compensa limitările degetelor sale, Iommi și-a acordat chitara la tonuri mai joase și a folosit corzi mai ușoare. Acest lucru nu numai că l-a ajutat să cânte mai ușor, dar a contribuit și la sunetul distinctiv al Black Sabbath. 


Foto: Getty Images/ Guliver