Rock News

Ziua în care toată lumea muzicii s-a adunat pentru a și-l aminti pe Freddie Mercury

Pe 20 Aprilie 1992 lumea muzicală a adus un omagiu lui Freddie Mercury, printr-un spectacol grandios desfășurat pe stadionul Wembley din Londra. Era Lunea de Paști în acel an, iar pe stadionul Wembley s-a perindat o pleiadă de vedete care a colaborat cu Mercury și Queen de-a lungul anilor: David Bowie, Ian Hunter din Mott The Hoople, cu care Queen a făcut turnee în primii ani, plus o serie de mari nume, printre care Robert Plant, Axl Roses, chitariștii Mick Ronson, Slash, Tony Iommi din Black Sabbath, Metallica, Def Leppard, U2 sau Elizabeth Taylor


LONDON, UNITED KINGDOM - APRIL 20: Axl Rose of Guns n Roses performs on stage on The Freddie Mercury Tribute Concert at Wembley Stadium on April 20th, 1992 in London, United Kingdom. (Photo by Pete Still/Redferns)


Show-ul s-a încheiat cu toate vedetele pe scenă, interpretând „We Are The Champions”. A fost un eveniment marcant, emoționant în multe privințe, mai ales că, fără să știe, Queen își lua totodată adio și de la John Deacon, ca membru al trupei. Basistul a apărut din nou alături de May și Taylor la două evenimente caritabile - unul în 1993 și celălalt în 1997 - înainte de a se retrage din lumea muzicală. 

Concertul omagial a dus la înființarea Mercury Phoenix Trust, o organizație dedicată creșterii conștientizării HIV și SIDA în întreaga lume, unul dintre scopurile concertului fiind acela de a oferi o platformă pentru conștientizarea impactului devastator al HIV asupra comunităților globale.


Robert Plant of Led Zeppelin performs on stage with Brian May of Queen at the Freddie Mercury Tribute Concert, 20th April 1992. (Photo by Michael Putland/Getty Images)


Show-ul din acea zi a început cu scurte recitaluri ale Metallica și Extreme, urmate de Def Leppard, alături de Brian May, pentru a interpreta prima piesă Queen, „Now I'm Here”. În partea a doua, membrii Queen May, Deacon și Taylor s-au alăturat unei liste de vedete, printre care Roger Daltrey de la The Who, Annie Lennox, Lisa Stansfield și Seal.



Unul dintre momentele cel mai emoționante a fost cel în care David Bowie a ținut un mic discurs în care a amintit toți prietenii pierduți din cauza SIDA, o boală care la momentul respectiv nu avea niciun tratament. „Mi-ar plăcea să aduc un omagiu într-un mod foarte simplu, dar consider că este cel mai sincer mod în care pot face acest lucru”, a spus Bowie, înainte de a îngenunchea pe scenă pentru a recita Tată Nostru.


British singers Annie Lennox and David Bowie (1947 - 2016) performing a duet at the Freddie Mercury Tribute Concert for AIDS Awareness, Wembley Stadium, London, 20th April 1992. (Photo by Michael Putland/Getty Images)

George Michael a avut unul dintre momentele culminante ale spectacolului, interpretând clasicul Queen din 1976, „Somebody To Love”, așa cum, în urmă cu numai șapte ani, Freddie Mercury avea prim-plan-ul la Live Aid.




A Freddie Mercury lookalike in the crowd during the Freddie Mercury tribute concert at Wembley Stadium, London. (Photo by Neil Munns - PA Images/PA Images via Getty Images)