26 Ianuarie in istoria muzicii

26 Ianuarie in istoria muzicii

1955 - S-a născut chitaristul Eddie Van Halen. Edward Lodewijk Van Halen a venit pe lume   în Olanda, dar a crescut în Pasadena. Este considerat unul dintre cei mai talentați chitariști rock și supranumit „Mozart al chitarei rock”. Format în 1972, grupul Van Halen a vândut peste 56 de milioane de albume doar în Statele Unite. Zece dintre albumele de studio ale formației au devenit multiplatină. Unul a vândut mai mult de șase milioane de exemplare („5150” în 1986, cu Hagar pe voce); altul a vândut cinci milioane („Van Halen II” din 1979). Două dintre ele au trecut de 10 milioane, obținând statutul de „diamant” (debutul formației, „Van Halen”, din 1978 și „1984”, în anul din titlu). Eddie Van Halen a murit la 65 de ani din cauza unui cancer la gât, pe 6 octombrie 2020.

Foto: Getty Images/ Guliver.

 1965 - În cadrul unui concert Rolling Stones din Australia, 50 de fani urcă pe scenă și rup tricoul de pe Keith Richards. 


1966 - Eric Burdon cânta alături de formația Manfred Mann, Paul Jones fiind foarte bolnav. 


1968 - Primul concert Pink Floyd fără Syd Barrett are loc la Southampton University. Ei au fost susținuți de Tyrannosaurus Rex, cu Marc Bolan. Trupa și-a petrecut ziua la studiourile Abbey Road, lucrând la ceea ce avea să devină cel de-al doilea album al lor, „A Saucerful Of Secrets”.


1970 - Are loc primul festival rock din Australia - Pilgrimage For Pop. Au participat 10.000 de oameni. La doar câteva luni după festivalul Woodstock din America, promotorii australieni au organizat, pentru publicul local, un festival rock în aer liber.


1970  - John Lennon compune și înregistrează „Instant Karma” într-o singură zi, cerându-i lui Phil Spector s producă melodia. În acest cântec, Lennon se adresează criticilor care nu sunt de acord cu mesajul său de unitate și speranță. Dar, potrivit lui Yoko Ono, cântecul este de fapt o invitație, nu o condamnare.

1970 - Simon & Garfunkel lansează albumul „Bridge Over Troubled Water” și single-ul care îi dă numele. Acesta a fost unul dintre puținele cântece care au ajuns în topurile din SUA și Marea Britanie în același timp. A fost numărul 1 în SUA timp de șase săptămâni, iar în Marea Britanie timp de trei săptămâni. În 1971, piesa a câștigat mai multe premii Grammy: „Cântecul anului”, „Cel mai bun cântec contemporan”, „Cea mai bine-produsă piesă” și „Cel mai bun aranjament de acompaniament vocal”. Albumul a câștigat și premiul pentru „Albumul Anului”.


1971 - Elvis Presley cântă primul concert dintr-o serie de 31 la Hilton Hotel din Las Vegas.


1977 - Peter Green (Fleetwood Mac) este internat la un spital de boli mintale după ce îndreaptă un pistol către un poștaș. Peter Green suferea de depresie.


1979 - Bob Dylan pune bazele propriei case de discuri, Accomplice.


1985 - Foreigner ajunge nr. 1 în Marea Britanie cu albumul „Agent Provocateur”.


1986 - Allen Collins (Lynyrd Skynyrd) intră cu mașina într-un zid și rămâne paralizat de la mijloc în jos.  Collins supraviețuise unui accident de avion în 1977.


1989 – Bon Jovi pornește ce-a de-a doua parte a turneului „New Jersey”. Acesta a fost primul mare turneu mondial al trupei, care a dus-o în Australia și Europa. Bon Jovi a intrat, de asemenea, în istorie, devenind una dintre primele trupe nord-americane care a cântat în Rusia, cu două reprezentații în cadrul „Festivalului De Muzică Pentru Pace” de la Moscova, pe 12-13 august 1989.


1991 – Queen reușește cel de-al doilea single de nr. 1 în UK cu „Innuendo”. Solo-ul de chitară al piesei „Innuendo” este cântat de Steve Howe de la formația Yes.


1997 - ZZ Top și The Blues Brothers concertează în pauza Super Bowl. The Blues Brothers au interpretat piesele „Everybody Needs Somebody to Love” și „Soul Man”. Cei de la ZZ Top au intrat pe motociclete și au cântat piesele "Tush" și "Legs". Toți artiștii care au participat au încheiat spectacolul interpretând împreună "Gimme Some Lovin'".


2015 - Blink-182 anuntă despărțirea de vocalistul Tom DeLonge.


2020 - Gary Clark Jr. a câștigat trei premii Grammy, la categoriile „Best Rock Song” și „Best Rock Performance” ambele pentru „This Land”, la a 62-a ediție anuală a premiilor Grammy. Cel de-al treilea a fost pentru albumul cu același nume, la categoria „Best Contemporary Blues Album”.  Cage The Elephant a plecat acasă cu un Grammy la categoria „Best Rock Album”, pentru discul „Social Cues”, categoria „Best Recording Package” i-a revenit postum lui Chris Cornell pentru compilația care a inclus întreaga carieră, în timp ce Tool a fost câștigătoare la „Best Metal Performance” pentru piesa „7empest”.