Rock News

Alice in Chains - „Dirt” a fost certificat de cinci ori platină la 30 de ani de la lansare

„Facelift”, „Jar of Flies”, „MTV Unplugged” și multe altele au primit, de asemenea, noi certificări de la RIAA.

Având în vedere că digitalul și streaming-ul reprezintă acum un factor major în certificare, majoritatea lansărilor a atins noi etape pentru prima dată în mulți ani, dacă nu chiar decenii. Certificarea „Dirt” pentru 5 milioane de unități vândute numai în SUA a venit la 22 de ani după ce a fost certificată de patru ori platină, în 2000.

Noile certificări vin chiar înaintea turneului american co-headliner al Alice in Chains cu Breaking Benjamin (împreună cu invitații speciali Bush). 

Turneul va începe astăzi (10 august) în Pennsylvania și se încheie pe 8 octombrie în Massachusetts.

Pe lângă „Dirt”, albumul de debut al trupei din 1990, „Facelift”, a devenit triplu platină după ce a fost dublu platină în martie 1997. Emblematicul single „Man in the Box” a fost certificat cu aur, platină și, în cele din urmă, triplu platină pe 5 august. 

Pe lângă faptul că „Dirt” a câștigat de cinci ori discul de platină, fiecare dintre single-urile albumului a primit noi certificări: „Would?” (aur, platină și dublă platină); „Them Bones” (aur și platină); “Rooster” (aur, platină și dublă platină) și „Down In a Hole” (aur și platină).

EP-ul „Jar of Flies” din 1994 a obținut statutul de platină de patru ori. Single-urile „No Excuses” și „I Stay Away” au fost fiecare de aur, în timp ce non-single „Nutshell” au fost certificat aur și platină, făcându-l cel mai popular de pe EP.

Foto: Getty Images/ Guliver.