1. "Bohemian Rhapsody" - Queen
În timpul înregistrării, Queen a folosit una dintre cele mai avansate tehnici disponibile la acea vreme, cu numeroase piste de înregistrare și suprapuneri complexe pentru a crea sunetul distinctiv al piesei.
La acea vreme, lungimea piesei era considerată neobișnuită pentru a fi lansată ca single. Nici după standardele de astăzi n-ar fi prea bună. Cu o durată de aproximativ 6 minute, "Bohemian Rhapsody" a provocat inițial îndoieli cu privire la potențialul său de a deveni un hit.
Queen a realizat un videoclip pentru ca melodia să fie difuzată la emisiunea Top Of The Pops, piesa fiind mult prea complexă pentru a fi interpretată live - sau mai exact, pentru a fi mimată live - pe tv. Oricum, au încercat tot ce le-a stat în putință să nu apară la emisiune, după cum iși aduce aminte Roger Taylor într-un interviu din 2004, fiind îngroziți de faptul că trebuie să facă playback.
Videoclipul s-a dovedit a fi o mișcare foarte bună, oferind startul unei intregi industrii, înfloritoare un pic mai târziu. Totul s-a transformat într-o tendință în Marea Britanie, aceea de a face videoclipuri care să fie difuzate în locul spectacolelor live.
De altfle, când rețeaua americană MTV s-a lansat, în 1981, majoritatea videoclipurilor lor proveneau de la artiști britanici, tocmai din acest motiv.
2. "Imagine" - John Lennon
Deși este adesea asociată cu mesaje de pace și înfrățire, versurile „Imagine”, considerate o „utopie”, au stârnit și unele controverse.
FBI a făcut public dosarul - sau o parte - lui John Lennon în 2006, iar din el rezultă că popularitatea de care se bucura îi neliniştea foarte tare pe capii FBI-ului. Pentru prima oară, la alegerile prezidenţiale din 1972 au putut vota cei ce împliniseră 18 ani, până atunci limita de vârstă fiind 21. Aşa că, în timpul campaniei pentru prezidenţiale a lui Richard Nixon, John Lennon a fost supravegheat pas cu pas, fiind considerat un pericol uriaş prin potențialul de a influența prin mesajul său anti-război publicul votant, foarte tânăr.
Agenții FBI au încercat să găsescă un motiv pentru deportarea lui Lennon în Anglia, scoțând din sertare o arestare a lui Lennon din 1968, pentru posesie de marijuana.
Lennon era urmărit chiar și la concerte. La unul dintre aceastea, din 1971, unul pentru susținerea unui bărbat care fusese condamnat la închisoare 10 ani pentru deţinere de marijuana, agenții FBI, aflați în public, notau: „Noua piesă e sub standardele muzicale ale lui Lennon. Iar Yoko e total pe dinafară, nici nu ţine ritmul“.
3. "Like a Rolling Stone" - Bob Dylan
Piesa lui Dylan a impus o abordare nouă a muzicii populare, cu influențe de rock și folk, dar și cu elemente de blues. Sunetul său electric și stilul său vocal neconvențional au inspirat o generație întreagă de muzicieni și au deschis calea pentru noi direcții.
„Like a Rolling Stone” a marcat o schimbare semnificativă în sound-ul lui Bob Dylan, de la acustic la electric, ceea ce a provocat o reacție puternică din partea fanilor de până atunci, scandalizați de schimbarea prea mare.
4. "Hey Jude" - The Beatles
Inițial, titlul piesei era "Hey Jules", dar McCartney l-a schimbat în "Hey Jude" pentru a face melodia să sune mai bine.
"Hey Jude" a devenit un imn al mișcării hippie și al generatiei de pace și iubire. A fost adoptată ca o piesă de protest împotriva războiului din Vietnam și a devenit o melodie emblematică pentru o întreagă generație.
Melodia a deținut recordul pentru cea mai lungă piesă care să fi fost difuzată la posturile de radio comerciale din SUA în momentul lansării.
5. "Smells Like Teen Spirit" - Nirvana
"Cred că cel mai important lucru pe care l-am făcut vreodată este să fiu baterist în Nirvana și să cânt "Smells Like Teen Spirit" în fiecare zi", spunea Dave Grohl despre piesa care le-a schimbat destinul și a modificat cursul muzicii.
Riff-ul cântecului, energia brută și vocea distinctivă a lui Kurt Cobain, ca a unui „mic diavol gnom” - după cum l-a descris Iggy Pop - l-au făcut să devină un imn definitoriu pentru anii '90.
6. "Billie Jean" - Michael Jackson
7. „Stairway to Heaven” - Led Zeppelin
“În funcție de ziua în care suntem, încă interpretez melodia în mod diferit — și eu am scris versurile”, spunea Robert Plant.
Piesa a fost și subiectul unor controverse, inclusiv acuzații de mesaje subliminale sau de plagiat, cu toate acestea, nimic nu i-a diminuat popularitatea și influența.
"Stairway to Heaven" nu a fost niciodată lansată ca single, după obiceiul Led Zeppelin, care ura idee de a-și rescrie cântecele pentru radio. "Stairway to Heaven" - o epopee de opt minute pe care nu ai visa să o editezi - a fost strict o piesă de album. Asta nu a împiedicat radiourile să o difuzeze intens. În 1991, piesa fusese difuzată de peste 2 874 000 de ori, iar, în premieră, în 2007, odată ce trupa și-a făcut disponibilă discografia digital, a ajuns în cele din urmă în topurile din Marea Britanie, atingând poziția nr. 37.
8. "Johnny B. Goode" - Chuck Berry
Piesa spune povestea unui băiat sărac, cu talent la chitară, cu unele modificări față de viața lui Chuck Berry: Berry era din St. Louis, nu Louisiana, și știa să citească și să scrie foarte bine.
Versul "that little country boy could play" a fost inițial "that little colored boy can play", însă Berry știa că trebuie să îl schimbe dacă vrea ca melodia să fie difuzată de radiouri și nu a vrut să-și piardă fanii albi, care s-ar putea raporta mai bine la povestea unui băiat „de la țară”.
Berry a luat numele „Johnny” din meldie de la pianistul său, Johnnie Johnson, alături de care a colaborat la multe melodii, inclusiv „Maybellene”, „Roll Over Beethoven” și „Sweet Little 16”.
9. "Hotel California" - Eagles
„Este un cântec despre călătoria de la inocență la experiență”, e explicat Don Henley în 2013, în documentarul „History of the Eagles”. „California este văzută din perspectiva unui străin aici. Este un cântec despre pântecul întunecat al visului american și despre excesul în America, ceea este ceva ce știm despre noi”.
Don Felder a venit cu ideea muzicală pentru această melodie, conform cărții sale, „Heaven and Hell: My Life in The Eagles”, în timp ce era la plajă. Piesa a fost înregistrată la distanță de un an față de varianta demo, când a venit cu improvizații pentru solo-ul de chitară. În momentul înregistrării, Henley i-a cerut să cânte piesa cum era pe demo, iar Felder, nemaiamintindu-și ce improvizase, a trebuit să-și sune soția, să-i pună melodia la telefon, pentru a o putea reda.
10. "Thriller" - Michael Jackson
Foto: Getty Images/ Guliver.